2023. február 04. Ráhel, Csenge
Ahol kell, biztosítja az ivóvizet a MIVÍZ
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2016. május 03. 15:52
|
frissítve: 2016. május 05. 05:26
A Jobbik szerint Miskolctapolcán, az egyik belterületi utcában a városvezetés nem biztosítja az ott élőknek az ivóvizet. Az adatok szerint azonban a Nagy Kőkötő utca egy része mezőgazdasági területként van a földhivatalnál bejegyezve, így ott nem kötelező a MIVÍZ-nek szolgáltatást biztosítani. Miskolcon egyébként a belterületi ivóvízellátás és a csatornarendszer 100 százalékos.

vizugy5.png

       A Nagy Kőkötő utcán körülbelül egy tucat, főleg hétvégi ház épült. Van nagyobb, újabb ház is, de sok köztük a lelakatolt, régi, eladó épület. Az utca egy részében be van vezetve a víz. A MIVÍZ nyilvántartása szerint 32 fogyasztó saját csatlakozást épített a fővezetékhez. Ott pedig, ahol nincs kiépítve a vezeték, fúrt kutakat látni.

jakab_peter.jpg

A Jobbik szerint évek óta hiába kérik a lakók, nincs vezetékes vizük. Jakab Péter azt mondta: mivel az utca Miskolc belterületén van, az önkormányzat felelős azért, hogy a házakba be lehessen vezetni.

– Kezdeményezzék a kormánynál a Modern Városok Program szerződésmódosítását, annak érdekében, hogy Miskolcon ne csak Smart City Program legyen, hanem ha megoldható, akkor ivóvíz is – fogalmazott az önkormányzati képviselő. – Ez ugyanis az alaptörvényben is biztosított alapvető joga minden állampolgárnak. Ha a városvezetés ezt nem tudja megoldani, akkor a Jobbik az alapvető jogok biztosához fog fordulni.

vizugy1.png

Nagy Miklós, a MIVÍZ vezetője azt mondta: betartják a szabályokat. Ott, ahol belterületi építési telekről van szó, valóban biztosítani kell az ivóvizet – és ott biztosítják is. A Nagy Kőkötő utca egy részén azonban mezőgazdasági művelésbe tartozó telkek vannak, ahol nem kötelező a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás.

– Ha az ott lakó ingatlantulajdonosok életvitelszerűen ivóvíz-szolgáltatásra tartanak igényt, ebben az esetben az ott lévő ingatlanok művelési ágát kell a földhivatal felé megváltoztatni, építési telekké kell nyilvánítani – mondta.

vizugy3.png

Úgy tudjuk, hogy a kb. 300 méteres szakaszon a gerincvezeték kiépítése kb. 8 millió forintba kerülne. A belterületi ivóvízellátás és a csatornarendszer Miskolcon 100 százalékos. Vagyis ott, ahol a városnak ellátási kötelezettsége van, ott a törvénynek megfelelően biztosítja is az ivóvíz-szolgáltatást.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat