2021. április 22. Csilla, Noémi
Ahol a szeretők jelentik a szerelmet – A nagy Gatsby a Miskolci Balett előadásában
Kujan István
|
2015. október 30. 18:25
|
frissítve: 2015. november 05. 13:43
Szédítő ritmusok, szving és dzsessz a 20-as évek fényűző amerikai estélyeiről, ahol a jóképű és titokzatos Jay Gatsby és a gyönyörű Daisey Buchanan ad randevút egymásnak. "A nagy Gatsby"-t több nagysikerű filmfeldolgozás után ezúttal a Miskolci Balett előadásában láthatja a közönség. Romantikus pop-art táncjáték Kulcsár Noémi rendezésében.

   A húszas évek Amerikájában a felső tízezer tagjai tengerparti villákban ünneplik mérhetetlen gazdagságukat. A szegény sorból felkapaszkodott Jay Gatsby is ott van közöttük; bár kétes üzleteinek köszönhetően gyorsan emelkedett a társadalmi ranglétrán, Daisy iránt érzett szerelme mit sem változott az évek során. A gyönyörű nő azonban időközben férjhez ment…

F. Scott Fitzgerald világhírű amerikai író 1925-ben megjelent regénye, A nagy Gatsby a magával ragadó szerelemről – és a pénz és hatalom utáni fékevesztett hajszáról szól. A könyv megjelenése óta számos filmfeldolgozást is megért, utoljára 2013-ban Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan főszereplésével.

Novemberben a Miskolci Balett előadásában láthatja a miskolci közönség a darabot. A pénteki, beharangozó sajtótájékoztatón a balett művészeti vezetője elmondta, egy, a közönség számára ismerős darabot állítanak színpadra – a klasszikus mellett kortárs táncelemekkel fűszerezve azt. Kozma Attila kiemelte, a Miskolci Balett egy rendkívül sokrétű és sokoldalú táncegyüttes, ahol a klasszikát mint mozgáselemet használják, de nem arra épül az együttes stílusa.

– Erre a legjobb példa az új bemutatónk, "A nagy Gatsby". Ez egy rendkívül izgalmas, lendületes előadás lesz, amit klasszikusban talán nem is lehetne megvalósítani – kortárs táncnyelven azonban annál inkább! – húzta alá Kozma Attila.

nagy_gatsby_151030_vcs_1.jpg

Fotó: Végh Csaba

Kulcsár Noémi nem először dolgozik a Miskolci Balettel. 2013-ban a nagysikerű Rómeó és Júliát koreografálta, az előző évadban pedig a Fenevadakat állította színpadra (idén is műsoron marad a darab). A rendező elmondta, nagyon izgalmas feladat volt a 20-as évekre jellemző táncot integrálni a kortárstánc világába. A másik kihívást azt jelentette, hogyan tudják úgy összerakni dramaturgiailag a táncjátékot, hogy a néző számára is értelmezhető legyen.

– Nagyon izgalmas Fitzgerald műve, mert rétegei vannak. Szépen ki lehet dolgozni a különböző szálakat, azok összekapcsolódását. Ami engem leginkább megfogott ebben a történetben, az a szeretők elvesztése. Ezáltal a szerelem hal meg – mondta a darabot rendező és koreografáló Kulcsár Noémi. Hozzátette, a darab „forr, izzik, izgalmas és lendületes, s így a nézőt valósággal magával ragadja, és egyben szórakoztatja is”.

nagy_gatsby_151030_vcs_4.jpg

A jóképű, titokzatos és mellesleg dúsgazdag Jay Gatsby-t Szabó Levente alakítja majd a darabban. A táncművész a karakterről elmondta, Gatsby nagyon sokrétű személyiség; olyan, aki a szerelméért mindenre képes: bűnözőkkel üzletel, s felépít egy birodalmat, csak hogy Daisy-t elbűvölje.

– Rendkívül ellentétes a figura, pont emiatt izgalmas és nehéz őt megformálni – mondta.

Daisy Buchanant, Jay Gatsby szerelmét Tokai Rita formálja meg. A táncművész a sajtótájékoztatón elárulta, tánctechnikailag is nagy feladat a darab, de leginkább a szerep megformálásával kell megküzdenie; a naiv nő szerepe ugyanis nem igazán áll közel hozzá.

– Leventéhez hasonlóan én sem olyan vagyok a mindennapokban, mint akit megformálok a színpadon. A rendező azonban nagyon sokat segít nekünk a karakter építésében is. Hozzá kell tennem, hogy a többi táncos is nagyon jól teljesít a darabban, élvezzük az izgalmas munkát, és az évadkezdés óta is sokat fejlődtünk – fűzte hozzá.

Ízelítő A nagy Gatsby-hez

A darabhoz izgalmas látványvilágot terveztek, mind a díszlettel, mind a jelmezekkel a 20-as éveket – a csillogást, de a kissé kaotikus életet – idézik meg a színpadon. Itt jelenik meg a pop-art hatás: a tükrös felületek, az arany, fémes díszletek sejtetik ezt a világot. Egy DJ elektro swinggel kíséri az előadást, Ullmann Mónika pedig mint dizőz jelenik meg az előadásban.

A Miskolci Nemzeti Színház november 6-án mutatja be a Miskolci Balett új produkcióját, "A nagy Gatsby" című romantikus pop-art táncjátékot.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat