2019. június 19. Gyárfás
Amikor még fújt a gyár – a miskolci vasgyártás kezdetére emlékeztek (Képgalériával!)
Miskolc TV / minap.hu
|
2018. szeptember 22. 16:39
|
frissítve: 2018. szeptember 25. 08:45
A XII. Fazola Fesztivál részeként rendezték meg azt a kiállítást, ami Miskolc ipari örökségének értékeire, művelődéstörténeti jelentőségére hívta fel a figyelmet. A Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítási épületének pénteken megnyitott tárlatán jól tetten érhetőek a gyárak különböző korszakai és az egykori gyönyörű kolónia épületeinek részei is.

A Herman Ottó Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma és az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány együttműködésében jött létre a kiállítás, ami, a Magyar Akadémiai Bizottságnál rendezett konferenciához kapcsolódóan nyílt.

amikor_meg_fujt_a_gyar_180921_ja_5.jpg

A rendezvényen köszöntőt mondott Pfliegler Péter alpolgármester. – Jelen kiállítással két olyan nagy ipari gyárra emlékezünk, amely igen jelentős számú miskolcinak volt otthona. Munkahelye, baráti társaságának, szerelme megismerésének helyszíne, közösségi összetartozása vagy akár beiskolázást segítő intézménye. Miskolcon talán nincs is olyan család, akinek valamilyen úton-módon ne lenne kapcsolata valamelyik nagy gyárunkkal, akár személyesen, akár felmenői révén, akár barát vagy szomszéd kapcsán – mondta az alpolgármester visszaemlékezett a gyár fújására. Ez naponta négyszer volt: hajnal ötkor először, mikor keltették a munkásokat, hajnal hatkor, délután kettőkor és este tízkor pedig azért, mert műszakváltás volt.

amikor_meg_fujt_a_gyar_180921_ja_21.jpg

– Semmi esetre sem vitatható el, hogy a fejlesztéseket biztosító tudományos kutatás igénye a diósgyőri nehézipar tradíciói és perspektívái alapvetően hozzájárultak ahhoz, hogy 1949-től Miskolc egyetemi várossá válhatott és most töretlenül fejlődik tovább – mondta Pfliegler Péter. – A neves Miskolci Egyetem, kiváló szak- és középiskoláink, felnőttképző intézetünk szerepe mai napon felértékelődött. A városunkban működő modern üzemek és az ide települő hazai és nemzetközi vállalkozások egyre inkább az innovatív megoldásokat, a legfejlettebb IT- és robottechnikát is ismerő szakembereket keresnek. Ez már a huszonegyedik század eleje. Nem felejtjük azonban a huszadik századi Miskolc sorsát, lakóinak hétköznapjait, a város életét alapvetően meghatározó, az idén százötven éves vasgyárat, az üzemeket működtető szakembereket – mondta az alpolgármester.

amikor_meg_fujt_a_gyar_180921_ja_29.jpg

Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy a kiállításmegnyitóra sokan elmentek. – Úgy látszik, hogy a kohászat, a gyár és az ipartörténet nagyon fontos hívószavak Miskolcon mind a mai napig. Ennek a kulturális örökségnek a hagyománya sokakat megmozgat – mondta az igazgató.

A kiállítás megtekinthető december 21-ig, hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat