2019. április 23. Béla
Andy Vajna hollywoodi temetése az Oscar hetén lehet
blikk.hu
|
2019. február 11. 10:39
|
frissítve: 2019. február 12. 16:36
Andy Vajna Fiumei Úti sírkertben történt temetése után, Los Angelesben is tartanak egy megemlékezést. A szertartás valószínűleg az Oscar díjátadó gála hetén zajlik majd. Várhatóan családja és fia mellé, a Westwood Village temetőbe helyezik az elhunyt kormánybiztost.

1548147417-9u1kekton_md.jpg

Az egykori filmügyi kormánybiztos budapesti temetése után hamvainak egy részét Los Angelesben helyezik örök nyugalomra fia, Justin és szülei mellett. Az időzítés nem véletlen, a Bikk információi szerint a család olyan napot választott a szertartásra, ami lehetővé teszi, hogy minél többen leróhassák kegyeletüket a legendás filmproducer előtt.

timi1-1097x960.jpg

Február 24-én lesz az idei Oscar-gála, Andyt pedig pár nappal a díjátadó előtt temetik el. A gála hetében már szállingóznak a vendégek Hollywoodba, így a temetéskor már sok kolléga, színész, rendező és producer lesz a városban, akik így személyesen vehetnek végső búcsút a világhírű producertől, akit mindenki tisztelt. Vélhetően ezért dönthetett úgy a család, hogy a szertartás napja a filmes díjkiosztóhoz közeli időpontban legyen. Valószínűsíthető, hogy szokás szerint az akadémia is megemlékezik majd röviden a producerről az Oscar gálán. Természetesen özvegye, Tímea is bizonyára kiutazik, akinek a családtagjai nyújtanak lelki támaszt a fájdalmas pillanatokban.

andy_vajna_temetes.jpg

A magyar filmest itthon, a Fiumei Úti Sírkertben több százan búcsúztatták január utolsó napján. Akkor jó barátja, Arnold Schwarzenegger mondott beszédet, de lerótta a kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök, az itthoni filmes szakma is jelen volt, és Budapestre utazott Paul Verhoeven filmrendező, illetve a magyar származású forgatókönyvíró, Joe Eszterhas is.

open-uri20190209-4-yfommz.jpg

Mint ismert, Vajna 1956-ban menekült el Magyarországról, az Egyesült Államokban kezdett új életet és tett szert világhírnévre olyan kultikus filmjeivel, mint a Rambo, a Terminátor vagy az Evita.  Andy Vajna végakarata az volt, hogy a Los Angeles-i Westwood Village temetőben nyugodhasson szülei és egyetlen gyermeke, Justin mellett. A fia életében skizofréniával küzdött, 12 évvel ezelőtt dobta el magától az életét. Vajna, miután édesapját, Vajna Györgyöt 1993-ban elveszítette, míg édesanyját, Korda Klárát 1997-ben, úgy döntött, Budapestre menekül az emlékek elől. Fia halálát azzal próbálta magának megmagyarázni, hogy gyermeke az öngyilkosságával a szüleit akarta megszabadítani a szenvedéstől.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat