2019. május 21. Konstantin
Átszúrt arc, roncsolt seb, rándulás – baleseti imitátorokat képeznek Miskolcon
minap.hu
|
2018. augusztus 09. 15:41
|
frissítve: 2018. augusztus 11. 13:57
Közel 20 év után ismét Miskolcon gyűlnek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hiszen városunk ad otthont a 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjének szeptember 7. és 9. között. Az élethűnek tűnő baleseti szituációk eljátszásához képeznek imitátorokat augusztus 6-10. között Miskolcon, akik megtanulják, hogyan festhetnek fel valósnak tűnő sérüléseket, ezzel is segítve az elsősegélynyújtókat.

A szeptemberi versenyen a közel 8 órán át tartó megmérettetés különlegessége, hogy a baleseti szituációk többsége a nyílt utcán zajlik, a sérülteket a miskolciak szeme láttára látják majd el a megyei elődöntőkben legjobbnak bizonyuló csapatok.

Az élethűnek tűnő baleseti szituációk eljátszása képzett imitátorok feladata. Nekik szervezett a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete egyhetes tábort augusztus 6. és 10. között Miskolcon.

voroskereszt_imitatorkepzes_7.jpg

– Ez idő alatt a 30 fiatal résztvevő ismereteket szerez az alapvető baleseti sérülésekről és azokról a betegségtünetekről, amelyekkel elsősegélynyújtás során találkozhatnak, valamint begyakorolják, hogyan és milyen kellékekkel készíthetik el a sebeket, zúzódásokat, vagy játszhatnak el hitelesen ájulást, fájdalmat stb. – nyilatkozta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. megyei igazgatója.

A tábor egyúttal egy két modulos akkreditált képzés is, amelyet vizsga zár. Az oklevéllel rendelkező imitátorok biztosítják az országos verseny során a feladatokhoz a szakmai hátteret szeptember 8-án. – A versenyre több mint 650 résztvevő érkezik majd szeptemberben, a mostani egyhetes képzésre pedig az ország más megyéiből is érkeztek – tette hozzá az igazgató.

voroskereszt_imitatorkepzes_2.jpg

Készül a lőtt seb.

Ménes Mátyás, a Vöröskereszt önkéntese például Debrecenből érkezett testvérével az imitátorképzésre. Korábban már részt vett az országos elsősegélynyújtó versenyen, és úgy gondolta, most az elsősegélynyújtás másik felén is kipróbálja magát. – Az imitátorok rendkívül nagy segítséget nyújtanak azoknak, akik elsősegély-oktatásban vagy az országos versenyen vesznek részt. Hatalmas szükség van az ő munkájukra, hiszen az élethűen felfestett sérülések, az eljátszott szituációk adnak lehetőséget arra, hogy alaposan elsajátítsák az emberek az elsősegélynyújtást – emelte ki az önkéntes.

voroskereszt_imitatorkepzes_6.jpg

A hivatásos szervek katasztrófagyakorlatainál is az imitátorok segítenek: a sérülést imitálóknak is tisztában kell lenniük az elsősegélynyújtás szabályaival, a sebesülések milyenségével, hiszen tudniuk kell, hogy mikor jajduljanak fel, „veszítsék eszméletüket”, vagy éppen játsszák el a halált, ha az elsősegélynyújtó nem helyesen járt el.

voroskereszt_imitatorkepzes_3.jpg

Ételfesték, só-liszt gyurma és ragasztó is elengedhetetlen kellékei az imitátoroknak.

– Azáltal, hogy többször játsszuk el ezeket a szituációkat, tanulnak a hibáikból, és legközelebb már a helyes ellátást fogják alkalmazni – tudtuk meg Csige István Zoltántól, aki a héten a balesetszimulációs oktató volt. – A tanulók felismerik a sebeket, megtanulják, hogyan kell ellátni azokat, de ugyanúgy megtanulják azt is, hogyan fessék fel az élethű sérülés jeleit a bőrre, meg tudnak tervezni egy élethű baleseti helyzetet – fűzte hozzá Csige István.

voroskereszt_imitatorkepzes_5.jpg

A csütörtöki oktatás alkalmával portálunk is beleshetett a munkába: láttunk só-liszt gyurmából, ételfestékből, tapétaragasztóból sebeket kreáló fiatalokat, akik már szakavatott pontossággal végezték feladatukat, mind imitátorként, mind segítségnyújtóként. Egy lány karjára éppen egy lőtt sérülés roncsolt sebét applikálták fel, de akadt olyan is, akinek az arcát átszúró fadarab sérülésének jeleit festették fel.

voroskereszt_imitatorkepzes_8.jpg

Baleseti sérülés – az elsősegélynyújtók tudják, mi a teendő

Egy komplett szituációt is megtekinthettünk: két fiatal virágföldet szeretett volna cserélni egy magasra helyezett virágcserépben, ehhez pedig székre kellett állniuk, de egy hirtelen mozdulat miatt kicsúszott alóluk a szék és mindketten megsérültek. A fiú lábfájásra panaszkodott, a lány erős fejfájásra, az orra is vérzett. Az elsősegélynyújtók megállapították, hogy a lánynak valószínűleg koponyaalapi sérülése van, a fiúnak pedig lábrándulása. Szabályosan jártak el a baleseti helyszín biztosításánál, amely sebeket tudtak, elláttak, valamint a mentőket is értesítették.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat