2021. szeptember 24. Gellért, Mercédesz
Az aradi vértanúkra emlékeztek
minap.hu
|
2014. október 06. 17:06
|
frissítve: 2014. október 08. 08:12
Az aradi vértanúk kivégzésének 165. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést hétfőn Miskolcon, Batthyány Lajos emléktáblájánál. Az ünnepségen Békési Gábor irodalmi muzeológus Szemere Bertalan és Kossuth Lajos naplójából idézve emlékezett a mártírhalált halt ősökre.

aradi_vertanuk_141006ml.jpg

Az önkormányzat nevében Kriza Ákos polgármester, valamint a három alpolgármester, Pfliegler Péter, Kiss Gábor és Zsiga Marcell rótta le kegyeletét az emléktáblánál. Ezt követően Schweidel József és Knezich Károly leszármazottai, illetve a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

aradi_vertanuk_141006ml_4.jpg

Az aradi vértanúkat – Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Gróf Vécsey Károly – 165 évvel ezelőtt, az 1848–49-es szabadságharc bukását követően végeztek ki október 6-án.

Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost Pesten.

Miskolcon a belvárosban, a Földes Ferenc Gimnázium mögötti utca viseli a volt kormányfő nevét, s itt áll az emléktábla is.

Loading Video...
Nem
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat