2019. május 23. Dezső
Az Edelényi Kastélyban ünnepelte a Miskolci Törvényszék a bíróságok napját
minap.hu
|
2018. július 16. 16:18
|
frissítve: 2018. július 18. 14:05
A bírói függetlenség kihirdetésének 149. évfordulóját ünnepelte a Miskolci Törvényszék pénteken a bíróságok napja alkalmából tartott összbírói értekezleten, az Edelényi Kastélyszigetben.

osszbiroi_ertekezlet_edeleny2.jpg

A rendezvényt Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a bíróságok függetlenségének elismerése az igazságszolgáltatás történetének mérföldköve volt, annak jelentősége korunkban is meghatározó. Beszédében méltatta a bíróságok munkáját, hangsúlyozta, hogy a magyar bírói kar ítélkezés területén elért eredményei európai szinten, a Miskolci Törvényszék eredményei országos viszonylatban is kiemelkedőek. Az ünnepi esemény kiváló alkalom az igazságszolgáltatásért végzett munka és a kimagasló teljesítmény elismerésére, ezért immár 2001 óta hagyományosan a bíróságok napján adják át az életpályájukkal példát mutató bírák és igazságügyi alkalmazottak kitüntetéseit.

osszbiroi_ertekezlet_edeleny3.jpg

A Miskolci Törvényszéken idén négy bíró és hat igazságügyi alkalmazott részesült elismerésben. A Kúria egykori elnökéről elnevezett Juhász Andor-díj ezüst fokozatát Stefánné Nemes Erika, a Miskolci Járásbíróság bírája, címzetes törvényszéki bíró, a Juhász Andor-díj bronz fokozatát Mertuszné Hermann Mária, a Miskolci Törvényszék tisztviselője és Nagyné Orosz Éva, a Miskolci Járásbíróság tisztviselője kapta.

osszbiroi_ertekezlet_edeleny.jpg

Címzetes törvényszéki cím elismerésben Pallagi István, az Ózdi Járásbíróság elnöke és Varga Zsolt, a Szikszói Járásbíróság elnöke részesült. Címzetes ítélőtáblai bírói címet vehetett át Horváth Mária bírónő, a Miskolci Törvényszék bírája. Sípos Zsoltné főtanácsosi, Kabainé Földi Katalin, Schweitzer Györgyné és Soóváryné Dula Enikő tisztviselők tanácsosi címet kaptak. Molnár Tiborné bírónőnek, a törvényszék nyugalmazott bírájának kollégái „Az év bírája”  díjat adományozták. A törvényszék elnöke Pfliegler Imre tisztviselőt 48 éven át végzett közszolgálat után, nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötte.

Az összbírói értekezletet követően a résztvevők megtekinthették az Edelényi Kastély impozáns épületében 2018. június 7. napján megnyílt bíróságtörténeti kiállítást is, mely augusztus végéig várja látogatóit.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat