2019. március 23. Emőke
Az ingatlantulajdonos kötelessége a hó eltakarítása
hirado.hu
|
2019. január 11. 13:05
|
frissítve: 2019. január 14. 11:22
A mindenkori tulajdonos kötelessége eltakarítani a havat az ingatlan előtti területről, valamint a tulajdonos dolga, hogy gondoskodjon az útfelület csúszásmentesítéséről is. Hasznos információk a havas utak rendbetétele kapcsán, amelyekkel nem árt tisztában lenni:

A mindenkori tulajdonos kötelessége eltakarítani a havat az ingatlan előtti területről. A lakók vagy megbízásos alapon gondoskodnak a tisztaságról és a rendről, vagy megállapodnak abban, hogy a lakóközösség magára vállalja a takarítást. Ha egy társasház takarítási szerződést kötött, akkor a költségvetésben szerepelnie kell a takarítási díjtételnek, ebben az esetben pedig szinte teljesen biztos, hogy a takarítás a téli csapadék eltakarítására is vonatkozik – mondta a hirado.hu-nak a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

Kaplonyi György hangsúlyozta: a hólapátolás nem a közös képviselő kötelessége. A közös képviselő nem takarító, nem gondnok, nem házfelügyelő, ő a társasház ügyeivel megbízott ügyintéző.

Két társasház közötti közterületen az adott önkormányzat köteles eltakarítani a havat és gondoskodni a csúszásmentesítésről. Ha ez nem történik meg, az önkormányzatnál egyéni bejelentést tehetünk.

Ha baleset történik, a sértett beperelheti a tulajdonost és kártérítési igénnyel élhet felé. Ha a társasház esetén nincs biztosítás, amely a kártérítési felelősséget átvállalná, akkor a ház fizet.

Címlapképünk csak illusztráció!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat