2021. április 13. Ida
Az ország legjobb fiatal biológusai a Földesben
Kujan István
|
2015. február 20. 15:00
|
frissítve: 2015. február 24. 09:13
Idén közel 900 diák jelentkezett a Földes Ferenc Gimnázium legendás tanáráról, Árokszállásy Zoltánról elnevezett, országos biológia- és környezetvédelmi versenyre. A döntő pénteken kezdődött a miskolci gimnáziumban, ahol a hagyományoknak megfelelően egy kiállítással is igyekeztek a fiatalokhoz közelebb hozni a természetet.

foldes_150220_fkcs_4.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Zsúfolásig megtelt a döntő kezdetére a Földes Díszterme. A végső megmérettetésre kategóriánként 30-30 diák került be, így közel 100-an vesznek részt a kétnapos, írásbeli és szóbeli fordulóból álló versenyen, amire egyébként közel 900 tanuló nevezett. Mint Szentes Csilla versenyszervezőtől megtudtuk, az ország minden pontjáról érkeztek ma diákok a döntőre, Mosonmagyaróvárról csakúgy, mint Szegedről, Kisvárdáról, Gyöngyösről és Kaposvárról.

Fazekas Róbert igazgató-helyettes köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy sok visszatérő versenyzőt és kollégát lát a versenyre érkezők között. Miután méltatta Árokszállásy Zoltán munkásságát, az igazgató-helyettes kiemelte: a róla elnevezett versennyel is viszik tovább eszméit, hiszen élete és munkássága példa valamennyiünk számára.

A miskolci gimnázium és az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség még az 1998/1999-es tanévben indította el a versenyt, amely Árokszállásy Zoltánról, az iskola egykori tudóstanáráról kapta nevét. Mint a döntő megnyitó ünnepsége alkalmával is elhangzott, a Földes több évtizede foglalkozik tehetséggondozással és a fiatalok környezetszemléletének bővítésével.

Ennek szellemében a döntőt minden évben összekötik olyan rendezvénnyel, amely a tanulók természet és környezetvédelem iránti elkötelezettségének elmélyítését szolgálja. A hagyományokat idén sem szakították meg: Palcsek István természetfotóiból nyílt tárlat a földszinti galériában.

foldes_150220_fkcs_12.jpg

A kiállított művészi értékű fotókat Rónai Kálmánné méltatta. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója – miután röviden ismertette a fotóművész életútját – rámutatott: a természet csodái itt vannak a szemünk előtt, csak a rohanó világban gyakran nem vesszük észre őket. Fotóival Palcsek István éppen ezen segít: fotóiról sugárzik a természet szeretete, így segít minket ezen apró, pillanatnyi csodák észrevételében és megismerésében.

A kiállítás március 30-áig tekinthető meg a Földes Ferenc Gimnázium földszinti galériájában.

A versenyre visszatérve, a döntő szombaton a szóbeli fordulóval folytatódik, de a fiatalok beszámolót hallgathatnak meg a Nemzetközi Biológia Diákolimpiáról is. A döntő legjobbjai itt már előretekinthetnek, hiszen az Árokszállásy Zoltán biológiaverseny néhány éve selejtezőnek számít az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiára és a biológia diákolimpiára is.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat