2019. március 25. Irén, Irisz
Az új támogatási rendszerről tájékoztatták a civil szervezeteket
minap.hu
|
2018. november 07. 12:48
|
frissítve: 2018. november 09. 16:59
CIVIL INFO – NEA 2019 címmel tartottak szerdán tájékoztatót a megyeházán mintegy száz civil szervezet képviselői számára. A rendezvényen szó volt egyebek mellett az új struktúráról és a megváltozott támogatási rendszerről.

megyehaza_civilek_18107ml_9.jpg

A civil szféra feletti felügyelet ez év augusztusától az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Miniszterelnökséghez került át. Ez is jelzi, hogy felértékelődik a kormányzati súlya az  országosan csaknem hatvanezer szervezetet, közvetlenül kb. 1,5 millió civil szervezeti tagot, munkatársat, önkéntest érintő területnek. Az ország civil szervezeteinek 5,7%-a működik megyénkben, KSH adatai alapján 3 097. A szervezetek 29%-a miskolci székhelyű.

Az Esély és Részvétel Egyesület, valamint a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya által szervezett, szerdai rendezvényt Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

megyehaza_civilek_18107ml_1.jpg

Mint mondta, az állam fontosnak tartja a civilek sokoldalú tevékenységét, így a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a sport és a szabadidős tevékenységek területén végzett munkájukat. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata számára ugyancsak rendkívül fontosak a civil szerveződések, hiszen Budapest és Pest megye után a harmadik legtöbb civil szervezet itt található. Támogatni kell őket abban, hogy meg tudják valósítani azokat az elképzeléseket, amelyeket a zászlajukra tűztek – hangsúlyozta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Török Dezső kiemelte, a rendezvény a támogatásról, a pénzhez jutás egy speciális formájáról szól.

Azok a szervezetek, amiknek a bevétele évente ötmillió forint alatt marad, de már két éve működnek, mostantól egyszerűsített formában tudnak pályázni: a beérkezések sorrendjében legfeljebb 200.000 Ft támogatáshoz juthatnak.

megyehaza_civilek_18107ml_7.jpg

Erről Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője szólt részletesen. – Célunk az állampolgári igények, szükségletek minél magasabb szintű kiszolgálása, aktivizálása; az értékteremtő civil tevékenység előmozdítása. A valódi, tehát társadalmilag beágyazódott, hozzáadott értéket képviselő civil szervezeteket kívánjuk támogatni - fogalmazott előadásában a főosztályvezető, miután bemutatta az új szervezet felépítését.

megyehaza_civilek_18107ml_10.jpg

Fotó: Mocsári László

A kifejezetten a civil szervezetek működésének és szakmai programjainak támogatását célzó NEA támogatási kerete 2019-ben 5, 572 milliárd forintra bővül. Ez 600 millió forinttal több az előző évhez képest. A következő előadó Furka Ágnes volt, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársa. Ő a helyi vagy területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatásáról, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2019-ben bevezetendő egyéb változásairól tájékoztatott

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat