2024. április 13. Ida
Az USA nem kér bocsánatot az atombomba miatt Japántól
CNN
|
2016. május 16. 16:21
|
frissítve: 2016. május 17. 13:22
Az Egyesült Államok nem kér bocsánatot, amiért a második világháború végén atombombát dobott Japánra – jelentette ki helyi idő szerint vasárnap a CNN adásában Susan Rice, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.

atombomb.jpg

Korábban a Fehér Ház szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy hiba volna bocsánatkérésként értelmezni az amerikai elnök látogatását Hirosimában. Rice a CNN-en azt is hozzátette, hogy a japán nép nem kérte, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot.

Rice maga nem kívánta minősíteni Harry Truman néhai elnök döntését, hogy két atombombát is dobjanak le Japánra, és azt sem erősítette meg, hogy az amerikai elnöknek mi a magánvéleménye ebben a kérdésben. “Nem állítom, hogy nincs neki” – fogalmazott Susan Rice.

atombomb1.jpg

Hirosimára 1945. augusztus 6-án, Nagaszakira pedig három nappal később dobott az Egyesült Államok atombombát. Pár nappal később Japán letette a fegyvert, és a második világháború véget ért. Az atomcsapások következtében az év végéig több mint kétszázezren haltak meg.

Az amerikai elnök május 27-én utazik el abba a városba, amelyet a világtörténelem első atomcsapása ért. Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai államfő, aki ellátogat Hirosimába.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat