2022. november 26. Virág
Bevonnák az oktatásba a kiállítást
H. I.
|
2014. október 14. 18:08
|
frissítve: 2014. október 16. 08:17
Pedagógusokat vártak kedden délután a Pannon-tenger Múzeumba, hogy elindulhasson egy olyan közös gondolkodás, amelynek eredményeként az emberré válást bemutató kiállításrész az oktatás része lehet.

2013 őszén a bükkábrányi mocsárciprusok árnyékában, a Pannon-tenger Múzeum egyik kis termében a Herman Ottó Múzeum munkatársai felépítettek egy kiállítást, ami a mai Magyarország múzeumai közül a legteljesebb módon mutatja be az emberré válás folyamatát. A kutatók szerte a világban ugyanazokon a hiteles másolatokon keresztül próbálják értelmezni az emberré válás ma ismert leleteit, mint amelyeket a Herman Ottó Múzeum az Egyesült Államokból beszerzett.

pannon_tenger_ringer_arpad_141014_ja_3.jpg

A Múzeum felkérte Ringer Árpádot, a Miskolci Egyetem Őstörténeti és Régészeti Tanszékének vezetőjét, hogy az ősrégész szemével mutassa be, hogyan illeszthető be a magyarországi őskőkor és ősemberkutatás a múzeum által bemutatott világba. Mi az, amit esetleg ő másképp készített volna el, és mi az, amit e kiállítás kapcsán az általános- és a középiskolai oktatásban felhasználásra ajánl.

pannon_tenger_muzeum_141014_ja_2.jpg

– Szeretnénk, ha a múzeum e kiállítási eleme is beépülhetne a történelem és biológia oktatás hétköznapjaiba. Az ősrégész szakértő szempontjainak megismerése mellett azonban szükség van arra is, hogy azoknak a tanároknak is megismerjük a véleményét, igényeit, akik Miskolc iskoláiban e tárgyakat tanítják – mondta a fórum megnyitóján Pusztai Tamás, a múzeum igazgatója.

Hogyan került a rudapithecus a mocsári ciprusok köré épülő kiállítás anyagába? – tette fel a kérdést Szolyák Péter, a múzeum munkatársa. Nos, a válasz nem bonyolult, mindkettő miocén kori lelet, még akkor is, ha nagyjából hárommillió év van köztük. Területileg nem egy a megtalálási helyük, viszont a ciprusokhoz hasonlóan szintén hétmillió éves lelet a Sahelanthropus tchadensis, így nem véletlen, hogy ő is helyet kapott a kiállításon.

pannon_tenger_ringer_arpad_141014_ja_5.jpg

Fotó: Juhász Á.

Régi terv volt az emberré válás folyamatát bemutató tárlat, mondta Ringer Árpád, melyhez új lehetőséget teremtett a mocsári ciprusok megtalálása és a Pannon-tenger Múzeumának építése. Az emberré válás folyamata során beszélhetünk humán és kulturális evolúcióról, jelentette ki a szakember, a folyamat pedig a pattintott kőkor végéig tartott. A felegyenesedéssel minden megváltozott, ez mindenre hatással volt, még az agy fejlődésére is, tette hozzá.

Ringer Árpád a kiállítás időrendjét követve, az anyagot kiegészítve tartott részletes előadást, amely első lépcsőfoka a múzeum által szorgalmazott folyamatnak, mely végén a gyerekek oktatását is segítheti majd a szakemberek által összeállított anyag.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat