2021. szeptember 26. Jusztina
Bilincsben a késes rablók
Bilincsben a késes rablók – regénybe illő cselekményleírás
police.hu
|
2015. július 23. 16:43
|
frissítve: 2015. július 25. 17:17
Közös gúnyában próbált rabolni a gyanú szerint a miskolci húszéves B. Richárd és tizenhét éves társa. Sorsuk is azonos: három hónapos nyomozás eredményeként elfogták őket a rendőrök. Harmadik társuk csak a rábeszélésben volt erős, a trió mérlege: se zsákmány, se szabadság.

A pénzszerző akciók értelmi szerzője a nyomozás adatai szerint a miskolci húszéves P. Dávid volt. Rábeszélte B. Richárdot és egy 17 éves miskolci ismerősét, hogy raboljanak ki az Avas-lakótelepen egy dohányboltot, másnap pedig szerezzék meg egy miskolci kisbolt bevételét. Nem sokat gondolkodtak a végrehajtás részletein, ezt bizonyítják a zsákmány megkaparintására irányuló, paródiába illő, sikertelen próbálkozásaik.

Április 10-én délelőtt a cingár 17 éves fiatalember ment be szemnél kivágott sapkával a fején, neonzöld kapucnibéléssel cifrázott pulóverben a dohányboltba, míg társai az utcán falaztak neki. „Tedd ki a kasszából a lét!” – mordult rá a kezében konyhakést szorongató, beszédhibásnak tűnő rabló az alkalmazottra, aki azonban kapásból elzavarta.

– A kamerafelvételeken látszik, hogy a fiú értékszerzés nélkül, hanyatt-homlok kimenekült a boltból, és elszaladt – tájékoztatott Kocsis Gyula százados, a Miskolci Rendőrkapitányság életvédelmi és államigazgatási alosztályának helyettes vezetője. – Április 11-én 17 óra 17 perckor ugyanebben a ruhában ment be konyhakéssel a kezében egy másik rabló a Szentgyörgy utcai kisboltba. Szemnél kivágott sapkával a fején mondott valamit az eladónőnek, aki nem értette, mit motyog, ezért visszakérdezett, ettől a férfi megijedt, és elfutott.

rablo.jpg

Forrás: police.hu

A nyomozók a kamerafelvételek és a ruházat alapján kezdték keresni az elkövetőket. Horváth Ferenc törzsőrmester, az Avasi Rendőrőrs járőre egy tippel segítette a felderítést: az egyik közösségi oldalon felfigyelt egy, a lakótelepen ismert fiúra, aki fotóján a jellegzetes kapucnis felsőt viselte. A nyomozók megtudták, hogy a srác az ismerőseinek sikeres dohányboltrablással hencegett. Miskolci lakcímén és lehetséges tartózkodási helyein is keresték, így értesültek róla, hogy július 11-én tért haza egy siófoki táborozásból. Két nap múlva hajnalban az édesanyjával közös albérletben elfogták a fiatalembert, és előállították a kapitányságra.

rablo3.jpg

– Kihallgatása során elmondta, a dohányboltot ő, a kisközértet viszont B. Richárd próbálta kirabolni a szerencsét egyiküknek sem hozó rablógúnyában. Azt is elmondta, hogy a két bűncselekmény elkövetése P. Dávid ötlete volt – folytatta a százados. – Másnap reggelre akciót szerveztünk a két férfi elfogására.

rablo5.jpg

A miskolci nyomozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának (mekto) munkatársaival múlt kedd hajnalán nagyanyja Avas-lakótelepi panellakásában fogták el a rendőri felszólításra ébredő P. Dávidot. A nagymama legnagyobb szívfájdalmára házkutatást tartottak, majd előállították megbilincselt unokáját a kapitányságra.

rablo2.jpg

Reggel 8-kor a zsaruk már a Baktakékre nősült B. Richárd apósának portájánál voltak, és felszólították a vőt, feltartott kézzel jöjjön ki a házból. Vele együtt megjelent az ajtóban rikoltozó felesége és dühös apósa is, aki kapunyitás helyett kalapáccsal és csavarhúzóval hadonászva óva intette a zsarukat attól, hogy belépjenek az udvarra. A mektósok átugrottak a kapun, elfogták B. Richárdot. A bilincselés láttán jobb belátásra tért após önként megvált szerszámaitól, inkább az ifjú férjtől ordibálva búcsúzó lányát csitította. A rendőrök előállították B. Richárdot a Miskolci Rendőrkapitányságra. A férfi megmutatta, hová dobták el a közös rablógúnyát és a konyhakést.

rablo6.jpg

A gyanúsítottak ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett rablás miatt indult eljárás.

rablo7.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat