2019. április 19. Emma
"Bölcsességet kívánok, hogy jó döntést hozzunk" - beszélgetés Orbán Viktor miniszterelnökkel
Miskolc Televízió
|
2018. március 01. 18:27
|
frissítve: 2018. március 05. 13:49
Miskolcra látogatott csütörtökön Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Látogatása során találkozott Kriza Ákos polgármesterrel, a Fidesz-KDNP helyi képviselőjelöltjeivel, majd exkluzív interjút adott a Miskolc Televíziónak.
Nem

- 2016-ban, szinte majdnem napra pontosan ekkor járt itt utoljára. Hová sikerült ma eljutni, látogatása alkalmával?

- Jöhetnék gyakrabban is, Miskolc mégiscsak Magyarország egyik meghatározó városa. Kétévente illik eljutni önökhöz. Annak is van előnye, ha csak kétévente jön az ember, és nem gyakrabban, mert akkor jobban látja a távlatot, a változásokat, ami ebben az esetben fejlődést jelent, tehát itt pozitív változásokat látott mindenki, aki egy-két év után visszatér. Eszerint is csináltam a mai programomat. Először is a Városházán beszéltem Kriza Ákos polgármester úrral és a két képviselő jelöltünkkel, Csöbör Katalinnal és Hubay Györggyel, utána elmentem a Rendészeti Központba. Én még ahhoz a nemzedékhez tartozom, amelyik úgy emlékszik Miskolcra, mint aki küzd a közbiztonság és a bűnözés problémájával. A nagy kérdés pedig mindig az volt, hogy lesz-e olyan városvezetés, és kormányzat, amelyik rendet tud tenni a városba, és tudja az emberek nyugodt, biztonságos, kiszámítható életét biztosítani. És a rendészeti fejlesztések nélkül ez nem megy. Megnéztem a Rendészeti Központot, beszéltem a rendészeti munkatársakkal, a parancsnokukkal is, azokkal is, akik kint vannak a terepen. Azért a helyzet megváltozott! Az, hogy önök azt mondhatják magukról, hogy Miskolc Európa egyik legbiztonságosabb városa – és ezt nyugodtan mondhatják – az egy nagy fejlődést mutat.

Utána kimentem a Stadionhoz. Részben, mert két évvel ezelőtt jártam már ott, részben, mert szívügyem, részben mert tisztelője vagyok a városuk futballcsapatának is, a Diósgyőr az azért, mégiscsak Diósgyőr, egy több mint 100 éves klub, és az nagy dolog, ha valami 100 évet túlél ebben a modern világban. Megnéztem, hogy áll az egész: találkoztam ott néhány szurkolóval, tervezővel, munkásokkal.

Nagy élmény volt megmondom őszintén. A városnak ez nem csak egy egyszerű sportlétesítmény, hanem a két évvel ezelőtti emlékképeket felidézve azt mondhatom, hogy ez egy városrehabilitációs program. Tehát egy egész környéket, egy városrészt tesz majd rendbe. Azt gondolom, hogy ez egy olyan épület, ahol van válasz arra a kérdésre, hogy mit keres itt: ez a stadion olyan, mint a város. Tehát lendületes, erős, férfias, egy acélváros sportlétesítménye. Egy olyan városról beszélünk, ahol a jégkorong, ahol a kosárlabda, ahol a futball rendkívül erős. A múltkor megállapodhattam a helyi vezetőkkel arról, hogy a nehéz atléták is megkapják a lehetőséget, tehát nem engedjük, hogy az egyéni sportok felől a figyelem teljesen átterelődjön a csapatsportágakra. Úgy érzem, hogy a város vezetése egy kiegyensúlyozott koncepció szerint alakítja a város sportéletét. Habár a városlakók számára talán nem a sportélet a legfontosabb, hanem inkább a munkahely, meg a közbiztonság, de ne felejtkezzünk el arról, hogy élni is kell, tehát nem csak az élet feltételeit kell megteremteni, hanem meg kell próbálnunk nem csak jól, hanem szépen is élni, és a sport ehhez sokat adhat.

orban4.jpg

- A modern városok program talán a vidéki Magyarország egyik legnagyobb fejlesztési programja. Nem emlékszünk rá, hogy Magyarország történetében valaha a nagyvárosokra összpontosító ilyen nagyságrendű program megvalósult volna. Ebben benne van a rendészet fejlesztése is, amit említett.

- Átfutottuk a polgármesterrel, tehát végignéztük tételről tételre. A legnagyobb öröm számomra az, hogy úgy emlékszem, hogy valamikor 2010 környékén 12%, vagy talán még afölötti munkanélküliség is volt, és most 5% alá beesett a munkanélküliség. Tehát azt látom, hogy a városvezetésnek, és a képviselőinknek köszönhetően itt azért komoly fejlesztések, beruházások történtek. Csak legutóbb is láttam, az utolsó három nagy beruházást, ami több száz munkahelyet eredményezett. A legfontosabb, hogy van munkája az embereknek. Ha van munka, akkor hirtelen összerendeződik az ember élete, mert reggel fel kell kelni, el kell menni dolgozni, utána fel kell készülni a következő napra szóval ad egy ritmust, felelősséget, meg tartalmat az ember életének. Ez hiányzott ebből a városból, mert ez egy munkára épülő város, ezt a várost a munka tette naggyá, az ipari munka. Ha pedig nincs munka, akkor a város depressziós lesz, és a legfontosabb az volt, hogy legyen munka, és most van, és nem is akármilyen. Tehát azt lehet mondani, hogy egy modern iparváros lett: ez nem egy rozsdaövezet, nem egy volt szocialista iparváros már, ez modern város, amit én becsületbeli ügynek is tartok. Nem azokban a városokban kell nagy sikereket elérni, ahol egyébként a hagyományok is erre predesztinálják azokat a városokat, hanem azokban a városokban, akik nagyon mélyre estek vissza a rendszerváltás után, kicsúszott a lábuk alól a talaj és nagy erőfeszítés kell ahhoz, hogy újra tudjuk ott az életet egy megfelelő színvonalra juttatni. És ez itt sikerült! Én nyugat-európai mércével mérve azt mondom, Miskolc egy olyan város lett, ami szép jövő előtt áll. Én még az Edda együttesen nőttem fel, tehát nyugodtan mondhatom, hogy Pataki Attila lassan megírhatja a visszatérek Miskolcra című slágerét.

orban8.jpg

- Ez azért is fontos, mert pont tegnap hangzott el a polgármester úr évértékelőjében, hogy 27 év után, tavaly először nem volt elvándorlási veszteség a városból, és amit ön is mondott, hogy ma már van munkalehetőség, sőt sokszor azzal küzd a város, hogy nincs meg a megfelelő munkaerő.

- Ebből pedig az következik, hogy a figyelmünket most egyre inkább az életminőség felé tudjuk fordítani. A közlekedés egy fontos életminőség-elem, faktor egy városban. Itt régóta húzódik, és a következő négy év nagyberuházása szerintem ez az Y hídnak a megépítése lesz, hogy a vasút által kettévágott várost össze tudjuk kötni. Erre a pénz megvan, korábban döntöttünk már erről a polgármesterrel, szerintem konkrét kijelölő döntés is lesz majd valamikor március során a soron következő kormányülésen. Ez egy 10 milliárd forint fölötti beruházás, tehát ez egy nagy tétel. Látom, hogy a turisztikai fejlesztések haladnak: a Diósgyőri vár már most is jól néz ki, de a második üteme egészen káprázatos lesz, érdemes lesz az ország minden részéről eljönni ide önökhöz Diósgyőrbe. Látom a Strandfürdő fejlesztési programot is, aminek az első üteme megvolt, a második ütemének pedig valahol a derekán vagyunk, a nem látványos részén már túljutottunk, tehát a tervezések megvannak, most már csak a munkálatokat kell megkezdeni és aztán bevégezni. Én úgy érzem, hogy a város most már az életminőség felé tudja fordítani a figyelmét, hiszen az alapok, elsősorban a munkahelyek és a közbiztonság már megvan.

- Amit mondott, hogy a fejlesztési pénzek megvannak, viszont azt ne kerüljük meg, hogy azért ebben vannak uniós források is. Most az utóbbi időben Brüsszelben egyre erősebbek azok a hangok, hogy ezt akár a kvótákhoz kellene kötni.

orban2.jpg

- Beszéljünk először erről az uniós forrás dologról. Én mindig meglepődök, hogy amikor végre az ország fölegyenesedhetne, van teljesítmény, amire büszke lehetne, akkor arra keres magyarázatot, hogy hogy nem neki köszönhető ez. Azt magyarázzuk, hogy ez nem nekünk köszönhető, hanem az uniós forrásoknak. Ugyan már! Az uniós források egy évben 4, azaz 4 milliárd eurót jelentenek. Magyarország teljes gazdasági teljesítménye egy évben több mint 110 milliárd euró. Tehát azért az uniós források nem lényegtelenek, de az ország teljesítményéhez képest máshol helyezkednek el. Nyilván úgy állítottuk össze, hogy a költségvetést az unióból jövő forrásokat, beiktattuk a költségvetésbe, és akkor ami pénz fölszabadult, azt tudjuk másra költeni.

De azt mondani, hogy az uniós források nélkül nem fejlődne ugyanilyen dinamikusan az ország, az egy félreértés. Tehát Magyarország ma a sikereit a magyar emberek munkájának köszönheti. Annak köszönhető, hogy korábban dolgozott Magyarországon hárommillió-hatszázezer ember, most meg dolgozik négymillió-négyszázezer ember. Annak köszönhető, hogy korábban egymillió-nyolcszázezer ember fizetett adót, most meg fizet négymillió-négyszázezer. Tehát ezért a sikerért, ami Magyarországon látható, ezért a fejlődésért, amit magunk mögött tudhatunk, a magyar emberek megdolgoztak. Verejtékkel dolgoztak meg, erőfeszítéseket tettek. Ne engedjük, hogy valaki meggyőzzön bennünket arról, hogy nem is nekünk magyaroknak, hanem valaki másnak, Brüsszelnek, vagy Európai Uniós pénzeknek volna ez köszönhető: ez nem így van.

orban9.jpg

Ez a diósgyőriek teljesítménye, ami Miskolcon van fejlődés, az az itt dolgozó, itt élő embereknek köszönhető. Az itt termelő üzemeknek, a benne dolgozó magyaroknak. Ez a mi sikerünk, ne engedjük, hogy kiénekeljék a sajtot a szánkból. Na most ők kvótákhoz akarják kötni, majd meglátjuk. Először is ennek nincs jogszabályi alapja, másodsorban mi is ott leszünk, az Európai Unió 7 évre szóló költségvetését egyhangúlag kell elfogadni, tehát minden tagállamnak a jóváhagyása kell. Következésképpen az akaratunk ellenére itt költségvetés nem születhet. Én mindenkit megnyugtatok, hogy Brüsszelben, ami egy harcos hely, és ahol küzdeni kell a magyar érdekekért állni fogjuk a sarat.

- Ahhoz viszont, hogy önök Brüsszelben küzdjenek, április 8-án nyerni kell.

- Fontos pillanat előtt áll Magyarország. Ha megnézzük az Európában megtartott legutóbbi néhány választást: Németország, Ausztria, Csehország, most a hétvégén Olaszország, minden választás egyetlen kérdésről szól; ezek a migránsok, és a bevándorlás. Tehát minden parlamenti választás az Európai Unió országaiban arról szól, hogy akkor bevándorló országgá alakul-e valaki, ki tudja-e vinni a már bejött migránsokat az ország területéről, vagy nem tudja, meg tudja-e akadályozni, hogy újak érkezzenek, vagy nem tudja megakadályozni. Tehát minden ekörül forog. Ez így van Magyarországon is. Tehát én azt tapasztalom, és ezt is tartom helyesnek, hogy a legfontosabb kérdésről beszéljünk és gondolkodjunk a legtöbbet, ez pedig a migráció kérdése.

orban7.jpg

Magyarország előtt két út áll, ebből lehet választani: vagy nemzeti kormány lesz, és akkor nem leszünk bevándorló ország, vagy Soros Györgynek az emberei alakítanak kormányt, és akkor Magyarország bevándorló országgá válik. Én nem akarok erről hosszan beszélni, mert szerintem Miskolcon nem kell erről sokat beszélni, ugyanis Miskolcon az emberek tudják mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebben a városban, a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták mi lett belőle. Ezt a miskolci emberek pontosan tapasztalták már. Pedig ezek az emberek, akik ide bejöttek, ők Magyarország területéről jöttek be Miskolcra. Most képzeljék el, amikor az országhatáron kívülről érkeznek, kultúrájukban, szokásaikban, életfelfogásukban tőlünk teljesen különböző emberek. A miskolciaknak azt érdemes tudniuk, hogy a migránsok mindig nagyvárosokba mennek, a gettók is ott alakulnak ki, a no go zónák is ott jönnek létre, a párhuzamos társadalmak, az együttélés minden nehézsége, a közbiztonság romlása ott jelenik meg. Magyarországon két város veszélyeztetett igazából, hogy ha olyan kormány alakul, ami migránsbarát lesz, és beengedi a bevándorlókat: Budapest, és Miskolc. A miskolciak helyében elsősorban erre a témára összpontosítanék.

- Azért fontos, amit mond, mert egyébként az emberek ezt néha elfelejtik, mert azt mondják, hogy ez a probléma távol van tőlük.

orban1.jpg

- Érdemes a figyelmet arra a kérdésre is összepontosítaniuk, hogy Ausztria és Németország gyakorlatilag bevezette újra a határellenőrzést. Tehát abban reménykedni, ami korábban volt, még a kerítés előtt, hogy valaki bejön Magyarországra, mint migráns – és nyilván nem ide akar jönni, hanem Németországba –, és majd továbbmegy, ennek vége van. Az osztrákok is meg a németek is zárták a határt, ott ellenőrzés van. Nem engedik be őket. Ha meg innen oda átmegy valaki megpróbálják majd visszahozni, de leginkább ki sem tudnak jutni. Olyanok lettünk, mint egy zokni, vagy egy zsák, mint Olaszország. Ha beengedjük őket, itt fognak fölhalmozódni. Innen nem tudjuk őket hova tenni. Tehát ez olyan, mint a fogkrém, tehát ha egyszer kijött a tubusból, azt oda ember vissza nem teszi. Ha egyszer átszakadt egy gát és kifolyt a víz, az a víz már kifolyt. Tehát én azt akarom mondani, hogy a magyar választás azért lesz nagyon fontos a magyar jövő szempontjából, mert egy olyan kérdés körül forog már most a kampány, és egy olyan kérdésben kell döntést hoznunk, amely egyszeri és jóvátehetetlen. Ha elhibázzuk, nem lehet többet kijavítani. Tehát ezért nagyon észnél kell lennünk mindannyiunknak, amikor elmegyünk választani, hova, merre, milyen irányba adjuk le a voksunkat.

- Sokan lehet, hogy megijedtek Hódmezővásárhely kapcsán.

- Nézze ettől nem megijedni kell. Azt gondolom, hogy az életben történnek olyan dolgok, amelyeket az ember nem szeretne látni. Például veszít egy választáson, egy önkormányzati választáson, de attól nem megijedni kell, hanem meg kell érteni, hogy az mit jelent. És meg kell érteni, hogy mi következik ebből. Ez egy riasztócsengő, az én felfogásom szerint. Tartottunk egy önkormányzati kampányt Hódmezővásárhelyen, szerintem jó jelöltünk volt, én becsülöm továbbra is az alpolgármester urat, szép munkát végzett Hódmezővásárhelyen, férfiasan küzdöttünk és becsületesen harcoltunk. Tehát mi a munkánkat elvégeztük.

orban3.jpg

Azt javasoltuk a vásárhelyieknek, hogy az alpolgármestert válasszák meg. Ők másképp döntöttek, azt gondolták, hogy a másik jelölt nekik jobb lesz. Ez az ő döntésük, ezt tudomásul kell vennünk, a győztesnek gratulálni illik, ezt meg is tettük. Egyébként pedig együtt kell működnünk a jövő érdekében, mert minden magyar polgár fontos számunkra, akkor is, ha ellenzéki vezetésű városban él, ha független a polgármester, akkor is, ha kormánypárti, mert nekünk minden magyar ember számít és fontos. Úgyhogy mi együtt akarunk működni a jövőben is Hódmezővásárhely polgáraival, beleértbe a polgármestert is.

Politikailag pedig azt kell megértenünk, hogy tulajdonképpen paktumokat kötnek a háttérben, és ez folytatódni fog. Én azzal számolok, hogy mindenhol az a helyzet lesz, mint ami Hódmezővásárhelyen volt. A végén megtalálják azt az egy embert, aki az ellenzék részéről majd elindul a választásokon, és akivel már megkötötték a paktumot arra nézve, hogy a Soros-tervnek megfelelően megszavazza a Brüsszel által kért törvényjavaslatokat, módosításokat. Ha kell alkotmányt módosít, ha kell jogszabályokat módosítanak, és be fogják engedni ide a migránsokat, Magyarországot bevándorló országgá fogják tenni. Szerintem azok az emberek, akik erre hajlandóak, már jelöltették magukat, ezek körül a személyek körül előbb vagy utóbb az ellenzék megállapodást fog létrehozni és a végén két lehetőségünk marad: bevándorló ellenes, vagy bevándorlópárti jelöltből választunk. Ezt a döntést kell meghozniuk az embereknek. Én bölcsességet kívánok Magyarország minden polgárának, ideértve Miskolc város lakóit is, hogy jó döntést hozzunk.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat