2024. július 24. Kinga, Kincső
Boldog születésnapot, miskolci Konfuciusz Intézet! (Képgalériákkal)
Kujan István
|
2018. október 11. 14:06
|
frissítve: 2018. október 13. 14:10
Ötéves a Miskolci Egyetemen alapított Konfuciusz Intézet, mely az eltelt időszakban a felsőoktatási intézmény szerves részévé vált, de aktívan részt vesz a kínai nyelv iránt érdeklődő közép- és általános iskolások, valamint a régió munkavállalóinak képzésében is. Mint a csütörtöki ünnepségen is elhangzott, az intézet hidat képez a kínai és a magyar kultúra, a tudományos és a gazdasági kapcsolatok erősítésében is.

2013 őszén a Konfuciusz Intézetek Globális Központja (HANBAN), a Pekingi Vegyipari Egyetem és a Wanhua-BorsodChem Zrt. cégcsoport támogatásával jött létre az intézet azzal a céllal, hogy elősegítse a kínai-magyar kapcsolatokat, megismertesse a kínai nyelvet és kultúrát az egyetem diákjaival. A hallgatók az intézetben ingyen tanulhatják a kínai nyelvet, számos kulturális programon vehetnek részt, és az így szerzett tudással még nagyobb eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon.

Az évforduló alkalmából ünnepséggel egybekötött multidiszciplináris fórumot rendezett az egyetem a Díszaulában. Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektor-helyettes Torma András rektor szavait tolmácsolva köszöntötte a vendégeket. – Az intézet megalapításának napja, augusztus 23-a és 24-e ünnep az egyetem történetében, 5 évvel ezelőtt sokunk dédelgetett álma vált valóra, amikor felavathattuk az új intézetet – fogalmazott levelében a rektor, hozzátéve: a világon a miskolci volt a 328. ilyen intézet, hazánkban a harmadik. Az elmúlt időszakot összegezve úgy fogalmazott Torma András, hogy az alapítás új lendületet hozott a képzésekben és kutatásokban, és új impulzust adott a kínai nyelv és kultúra megismeréséhez. Az intézet társadalmi beágyazottságát méltatva végül rámutatott a rektor, hogy szervesen illeszkedik Miskolc és a régió életébe.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_8.jpg

Kuttor Dániel, az intézet magyar igazgatója ismertette, több száz hallgatójuk volt, aktívan részt vettek a képzésen, közülük sokan már nyelvvizsgát is tettek, sőt: többen jártak Kínában öszöndíjjal, rájuk már bizonyossággal tudunk építeni. – Egy új irány lesz a vállalatokkal való szorosabb együttműködés. Szeretnénk megtalálni azokat az utakat, amelyekkel a szakemberképzést is el tudjuk indítani az intézetben – tette hozzá a társigazgató.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_4.jpg

Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság nagykövete köszönetét fejezte ki mind a magyar kormánynak, a városnak, mind az egyetemének és a támogatóknak, hogy az intézet létrejöhetett. Úgy fogalmazott: az intézet az elmúlt 5 évben „gyökeret vert, kivirágzott, nagyra növekedett”.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_22.jpg

Elmondása szerint Kína az elmúlt évtizedekben óriási változáson ment át, folyamatos a gazdasági növekedés. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország elsőként teremtett diplomáciai kapcsolatot az újjáalakított keleti állammal, ezt ők soha nem feledik. Kiemelte egyúttal, hogy azóta is szoros a kapcsolat a két ország között, akár a kulturális területeket, akár a sportot vagy a gazdaságot nézzük. Megtudhattuk azt is, hogy az eddigi négy Konfuciusz Intézet mellett hamarosan Debrecenben is megnyitnak egyet.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_26.jpg

A nagykövet elmondta, stabil az együttműködés hazánk és Kína között, és példaértékűnek nevezte az intézet valamint a Wanhua-BorsodChem közötti kapcsolatot.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_30.jpg

Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár rámutatott, a keleti nyitás politikájának egyik zászlóshajója és szimbóluma a Konfuciusz intézményhálózat, vagy például a Stipendium Hungarikum program, ami a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését segíti elő, és erősíti a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növeli a felsőoktatási intézmények kulturális sokszínűségét. Megtudtuk, hogy ma körülbelül 32 ezer külföldi diák tanul Magyarországon, sokan keleti országokból jöttek.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_35.jpg

– A kínai államtól hazánk sokat tanulhat: történelme és kultúrája példaértékű. De a gazdasági világválságot is viszonylag jól tudta kezelni Kína, erejük a kultúrájukban és a tudományos értékeikben rejlik. Ezek tartják fenn mind a mai napig a kínai államot – hangoztatta a helyettes államtitkár. – Hazánk csak profitálhat abból, ha élénk kapcsolatot ápol Kínával mind gazdasági, mind kulturális téren. Reményeink szerint a Wanhua-BorsodChem sikerének köszönhetően a térség Európa legerősebb vegyipari központja lesz, ezt segítheti a vegyészmérnök szak a Miskolci Egyetemen.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_47.jpg

Deák Csaba kancellár szerint hazánk „történelmi küldetése, hogy hidat képezzen Nyugat és Kelet között”. A kínai-magyar kapcsolatok egyre szorosabbak, a kínai befektetések száma is jelzi, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont. Elég csak a SEGA, a Joyson vagy éppen a Ten Pao miskolci befektetéseire gondolnunk. A kisebb kínai cégekkel kiegészülve legalább 8 ezer embernek nyújtanak megélhetést a régióban. Méltatta ugyanakkor a Wanhua-BorsodChem tevékenységét is, mind a duális képzésben, a tanszékalapításban, mind az ösztöndíjprogramokban kiemelt partnerei a Miskolci Egyetemnek.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_50.jpg

Kriza Ákos polgármester Konfuciuszt idézve rámutatott, Miskolc városa is „megrostálta” nagy múltú örökségét, hogy aztán új célokat tűzzenek ki maguk elé a város és a közösség megújítására. A városvezetés 2010 után fontolva, lépésről lépésre tervezve, tégláról téglára építkezve halad ezen az úton. A kínai kapcsolatok is így alakultak, testvérvárosi szerződést írtak alá, majd megerősödött az üzleti és oktatási bizalom is Kínával. Ennek egyik jelentős állomása volt a Wanhua beruházása, de a város legnagyobb kínai befektetése is ebbe a sorba illeszkedik be: a Ten Pao első Ázsián kívüli gyárát és logisztikai bázisát Miskolcon alakította ki, 4,5 milliárd forintos beruházással.

– A megvalósuló kínai befektetéseknek köszönhetően csak Miskolcon 3800-an dolgoznak, de ennél többet adtak a térségnek: kiveszik a részüket a közélet és kulturális élet támogatásából – mondta a városvezető, aki azzal zárta beszédét, hogy Miskolc a jövőben is nyitott minden együttműködésre.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_63.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő rámutatott, a kulturális, gazdasági kapcsolatokon keresztül közelebb kerülünk egymáshoz. Emlékeztetett, 2010 óta a keleti nyitás politikájával a kormány szándéka erősíteni a Kínával fennálló gazdasági, tudományos és kereskedelmi kapcsolatokat. A Konfuciusz intézetekkel is segítik ezt a szándékot.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy a szolgáltató kormányhivatal számos ponton támogatja a gazdaság erősödését, növekedését – például a kiemelt beruházások kezelésével, támogatásával, munkahely-teremtő támogatások igénybevételének lehetőségével.

konfuciusz_5_ev_egyetem_181011ml_75.jpg

Az ünnepségen a Miskolci Egyetemért Érdemérem kitüntetést vehette át Zhu Xiaoyuan, az intézet korábbi igazgatója.

Az ünnepi köszöntők közben az intézet hallgatóinak, tanárainak műsorszámai színesítették a programot.

A születésnapi ünnepségen az ország más (ELTE, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) Konfuciusz intézeteinek vezetői is részt vettek.

Az ünnepi plenáris ülés után a résztvevők megtekintették az intézetet. Majd délután szakmai tanácskozásokkal folytatódott a fórum anyagtudomány és gépészet, valamint gazdaság és üzlet témakörökben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat