2024. május 15. Zsófia, Szonja
Bőséges a karácsonyi halkínálat
Pap Zsolt
|
2014. december 23. 13:25
|
frissítve: 2014. december 29. 21:58
Rotyoghat a karácsonyi halászlé, bőséges az ünnepi halkínálat. Szükség van erre, mert ilyenkor van a halfogyasztás igazi szezonja. Az elfogyasztott éves halmennyiség 40 százaléka ekkor kerül a magyarok asztalára. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik nem a bevásárlóközpontokból, piacokról szerzik be a halvacsora alapanyagát, hanem közvetlenül a tenyésztőktől.

halaszat.jpg

Ilyen tógazdaság lehet a Gelej melletti, ahol 200 hektárnyi tófelületen a haltenyésztés teljes vertikumát végzi a Dél-Borsodi Agrár Kft. A szaporítástól, az ivadéknevelésen, takarmányozáson át a kész hal lehalászásáig terjed a tevékenységük. A minőség tehát saját hatáskörük, nem lehet másra mutogatni.

 

- Nem adunk el olyan halat, amit ne tennénk a saját családunk asztalára – mondta Kiss Ferenc ügyvezető.

 

Döntően a geleji nyurga pontyot tenyésztik, melynek ősi vonalai a Tiszából származnak. Sokan ezt az izmosabb vadpontyot szeretik. Ezek mozgékonyabb, virgoncabb halak attól, hogy valamely bevásárlóközpont akváriumában várják vevőiket. Ott összetörnék magukat, ezért nem is így történik értékesítésük.

halaszat1.jpg

Két éve kezdték el a hagyományos tópart eladást, ami igazolta várakozásaikat. Sok a visszatérő vásárló, a jó termékért messzire is képesek elmenni az emberek. Kassáról, Budapestről és Jászberényből is érkeznek vevőik. Fő vevőik azonban a horgásztársaságok Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, de idén már szállítottak halakat a hajdúsági horgászvizekbe is. Így elsősorban a horgászok karácsonyi asztalára kerülhet az ízletes geleji halból.

halaszle.jpg

Karácsonyi halászlé
Hozzávalók 10 személyre:

2 kg ponty
1 kg kecsege
1 kg harcsa
50 dkg vöröshagyma
20 dkg paprika
20 dkg paradicsom
5 dkg pirospaprika
5 dkg só
3 szem krumpli

Tisztítsuk meg a halakat, vágjuk fel szeletekekre. Mossuk meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. A hagymát aprítsuk fel, olajon dinszteljük meg. Amikor üveges, szórjuk rá a pirospaprikát, és engedjük fel öt-hat liter meleg vízzel. A meghámozott krumplit daraboljuk fel, tegyük a vízbe. A halak fejét és farkát szintén adjuk hozzá. De csak ezeket, mert a hal többi része hamar megfő, ennek kell csak sok idő.

Amikor a krumpli és a halvégek puhák, vegyük le a lét a tűzről, és passzírozzuk át az egészet. A legkönnyebb, ha kifejezetten halpasszírozót vásárolunk  erre a célra, mert az az összes felesleges részt kiszűri és fenntartja. Használhatunk egy kisebb lyukú szűrőt is, de ezzel bonyolultabb a művelet.

Tegyük vissza a tűzre a sűrű levet, és szórjuk bele a karikára vágott paprikát, paradicsomot. Amikor forr a lé, adjuk hozzá a besózott haldarabokat, és 10-15 perc alatt, kis lángon főzzük puhára. A hal könnyen megfő, így érdemes többször megszurkálni, jó-e már.

Tálaláskor biztosítsunk külön kistányért a szálkáknak, és készítsünk elő erős paprikát, ha valaki még fűszerezni szeretne.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat