2019. május 23. Dezső
Brexit: az osztrák külügyminiszter szerint gyakorlatias hozzáállásra van szükség
MTI
|
2018. augusztus 10. 12:02
|
frissítve: 2018. augusztus 11. 15:29
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió részéről is gyakorlatias hozzáállásra van szükség a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalásokon az unió soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere szerint. Karin Kneissl a Financial Times című lapban pénteken megjelent cikkében úgy fogalmazott, a La Manche-csatorna egyik oldalán sincs ok pánikra.

Hozzátette, nem ért egyet azokkal a brit „vészmadarakkal”, akik a történelemben keresve vigaszt a „legsötétebb óraként” emlegetik a Brexit-tárgyalásokat vagy úgy vélik, hogy Nagy-Britannia magára maradt. „Voltak a mostaninál nehezebb szakaszok közös történelmünkben” – írta.

Emlékeztetett arra, hogy szorít az idő, de a Theresa May miniszterelnök kormánya által júliusban ismertetett javaslatok 80 százalékában egyetértenek a felek, gyakorlatias megközelítéssel pedig könnyebb lesz egyensúlyt teremteni a hasznok és a kötelezettségek között. Hangsúlyozta, működőképes megállapodásra van szükség. A brit kormány javaslatai pedig működhetnek szerinte. Egy jól kidolgozott megállapodás véget vethet a bizonytalanságnak, és ez az, amire a kormányoknak, az embereknek, különösen az üzleti szférának leginkább szüksége van - vélekedett.

Két évvel ezelőtt fellángoltak az érzelmek, miután Nagy-Britannia váratlanul úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból - írta, hozzátéve, hogy most már viszont olyan technikai részletekről tárgyalnak, mint a vámellenőrzés. „Az Egyesült Királyság elkerülhetetlenül elhagyja a közös belső piacot”, ennek fényében kell megtalálni a megfelelő mechanizmusokat – mutatott rá.

Hangsúlyozta, ki kellene zárni annak lehetőségét, hogy nem születik megállapodás a Brexitről, mert az komoly károkat okozna az állampolgároknak és a vállalkozásoknak. A jövőbeni kapcsolatokat pedig azt követően kell meghatározni, hogy a szigetország kilépett az EU-ból.

Karin Kneissl szerint az unió sok témában megosztott, ezek közül a bevándorlás az első számú. A Brexit kérdésében viszont összetart a bennmaradó 27 tagország. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a brit partnerekkel folytatott kétoldalú diplomáciai találkozók hasznosak lehetnek egymás jobb megértésében, de a tárgyalásokat az EU részéről Michel Barnier irányítja. Brit kormány tagjai az elmúlt hetekben több országba is ellátogattak, Theresa May tárgyalt mások mellett az osztrák kancellárral és a francia elnökkel is a Brexitről.

Az osztrák külügyminiszter emlékeztette az Egyesült Királyságot, hogy az észszerűség régóta a brit diplomácia erénye. A tárgyalásokat a szabályok és a gyakorlatias politika közötti kötéltánchoz hasonlítva felidézte: az Európai Unió az Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításától tart, ennek elkerülése és az 1998-as nagypénteki egyezmény megóvása érdekében javasolta, hogy Észak-Írország maradjon közös szabályozási térségben az EU többi részével az áruforgalomra vonatkozóan.

Brit részről Theresa May 2016 szeptemberében világossá tette, hogy „globális Britanniában” gondolkozik. Ez nem újdonság, az Egyesült Királyság mindig is ingadozott az európai kontinens és a tengerentúli érdekei között - vélekedett.

„Most lezárunk egy újabb fejezetet Európa és az Egyesült Királyság kapcsolatában. Ehhez szükség lesz józan észre” – írta Karin Kneissl, hozzátéve, bízik abban, hogy a tárgyalások minden résztvevője birtokában van ennek

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat