2019. május 21. Konstantin
Cicero nyomdokain – Ifjú szónokok vetélkedtek a miskolci városházán
Kujan István
|
2017. december 15. 15:46
|
frissítve: 2017. december 18. 13:11
„Isten embernek soha nem segít közvetlen, de mindig csak közvetve, esze, tudománya, szorgalma által” – a résztvevők nemcsak hogy erről a Széchenyi idézetről, de ekként is igyekeztek beszélni a Miskolc Város Ifjú Szónoka verseny jubileumi megmérettetésén, pénteken, a városháza dísztermében.

szonok_verseny_vh171215_pr16.jpg

Fotó: Parai Roland

A tizedik Miskolc Város Ifjú Szónoka versenyt rendezte meg Miskolc önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara megyénk – többségében – végzős középiskolai tanulói számára. A versenyre tizenhárom diák jelentkezett, városunkból mások mellett a Fényiből, a Hermanból, a Földesből, a Kossuthból és a Lévayból is.

szonok_verseny_vh171215_pr4.jpg

Köztük volt Tamás Anett is, aki érdeklődésünkre a kezdést megelőzően elmondta, hogy szónokversenyen először méretteti meg magát, kicsit izgul is, főleg a rögtönzött beszéd miatt. (A résztvevőknek ugyanis az előre elkészített beszéd mellett egy, a helyszínen kiosztott témában, rövid felkészülést követően, is számot kellett adniuk rátermettségükről.)

– Közönség előtt nem jövök zavarba, hiszen tagja vagyok a Herman gimnázium spanyol színjátszókörének. A szónokversenyt jó alkalomnak tartom arra, hogy kipróbáljam magam ilyen téren is. Biztos vagyok egyébként benne, hogy a tapasztalataimat a későbbiek során hasznosítani tudom még, akár a továbbtanulásnál is: érdekel például a kommunikáció és médiatudomány szakirány – mondta a 11. évfolyamos gimnazista, aki elárulta azt is, hogy májusban jelenik meg az első könyve – írásban is pontosan és szépen fejezi ki tehát magát, tehetjük már mi hozzá…

szonok_verseny_vh171215_pr3.jpg

Jó példával jár kortársai előtt Hajas Tamás Boldizsár is. A Fényi Gyula jezsuita gimnázium diákja nemrégiben történelmet írt: miután nyert Miskolcon, az országos Kossuth-szónokversenyen is első lett, sőt: a közönségdíjat is ő zsebelhette be! Érdeklődésünkre elmondta, irodalomtanár osztályfőnöke, Soltész Ágnes látta meg benne a tehetséget, ő motiválta, hajtotta a felkészülésben, nagyon sokat köszönhet tehát neki abban, hogy az ország legjobb fiatal szónokát tisztelhetjük ma már benne. Azóta láthattuk már őt az Advent Miskolc eseményein is mint házigazdát, de a pénteki versenyen is ő konferálta fel a zsűrit és a versenyzőket.

szonok_verseny_vh171215_pr11.jpg

A szónokverseny célja: fejleszteni az anyanyelvi műveltséget és a szónoki képességeket, és felkészíteni a fiatalokat az esetleges közéleti szerepvállalásra – mutatott rá a verseny egyik alapítója, Szitás Benedek ügyvéd. (Szilágyi János Edével, egy korábbi verseny helyezettjével álmodta meg a versenyt. Szilágyi azóta már a Miskolci Egyetem docense. – a szerk.) A jogi kar retorika tanára, a verseny szakmai szervezője hozzátette, nincs is talán olyan foglalkozás, ahol ne kellene élő szóban megnyilvánulni, akár (nagyobb) csoport előtt is.

– Ha úgy tetszik tehát, mindenkivel szemben elvárás kellene, hogy legyen, hogy a magyar nyelvet helyesen és szépen használja – fejtegette Szitás Benedek.

A város képviseletében Menyhárt Szabolcs köszöntötte a versenyzőket. Az alpolgármesteri kabinet vezetője rámutatott, az élőszó, a személyes jelenlét manapság egyre inkább háttérbe szorul, pedig a megfelelő kommunikációs képességeknek kiemelt szerepe van nemcsak a mindennapi kapcsolatokban, hanem például a munkaköri feladatok ellátásánál is. A diákokat kérte, hogy mutassanak példát korosztályuknak, abban is, hogyan lehet gondolatainkat, meggyőződésünket másokkal közölni, álláspontunk mellett érvelni.

szonok_verseny_vh171215_pr6.jpg

A zsűri elnöke Koltói Ádám docens volt. Az Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja rövid köszöntésében elárulta, már nagyon várta a pénteki alkalmat, hiszen „mindig lelkileg-szellemileg feltöltődve megyek ilyenkor haza”.

– S hogy mi kell a sikerhez? Ész, tudomány és szorgalom – ez benne van a Széchenyi levélben is, mást magam sem tudok hozzátenni. Abban bízom, hogy a versenyzők nemcsak erről, hanem ekként is beszélnek majd a verseny során – adott támpontot a szónoklatra készülőknek.

Csák Csilla, a jogi kar dékán-helyettese Jakab Nóra rektorhelyettes köszöntő szavait tolmácsolta a résztvevők felé. Szólt a szónoklattan magas színvonalú oktatásáról, amit a szép miskolci eredmények is bizonyítanak. Örömmel tapasztalják ugyanakkor azt is, hogy sok ifjú szónok tanul tovább a Miskolci Egyetemen, itt fejlesztik tudásukat, itt bontakoztatják ki tehetségüket. Sikerült értéket teremteni a szónokversennyel – zárta a köszöntést a dékán-helyettes.

szonok_verseny_vh171215_pr9.jpg

Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a Miskolc Város Ifjú Szónoka kitüntető címet. De a város és az egyetemi kar részéről is értékes díjakat adtak át, többek között a 100 ezer forint értékű Primus Ösztöndíjat. A verseny győztese továbbá részt vehet Miskolc képviseletében a minden év novemberében Budapesten megrendezendő Országos Kossuth-szónokversenyen, továbbá, a versenyen arra alkalmasnak ítélt versenyzők felkérést kapnak Miskolc város ünnepi rendezvényein szónoki beszédek előadására.

A „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány által felajánlott díjat a legszebben, a legtisztább kiejtéssel beszélő versenyzőnek; a „Kossuth Szövetség” különdíját pedig a legszebb stílusban beszélő versenyző részére adták át.

1. Szlifka Anna, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium
Felkészítő tanár: Löveiné Árva Melinda

2. Lakatos Csaba, MSzC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Felkészítő tanár: Tatárné Cselei Csilla

3. Guba Dávid, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium
Felkészítő tanár: Hutka Józsefné

4. Tamás Anett, Miskolci Herman Ottó Gimnázium
Felkészítő tanár: Orliczki Ágnes Katalin

Bárczi Géza Kiejtési Alapítvány különdíja: Márkus Boglárka, Irinyi János Református Oktatási Központ (Kazincbarcika)

Kossuth Szövetség különdíjai, legszebb stílus: Lakatos Csaba, MSzC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

leggazdagabb szókincs: Tóth Csaba, MSzC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat