2024. június 24. Iván
CÖF: a Magyar Narancs megsértette a sajtószabadság erkölcsi és jogi szabályait
MTI
|
2015. szeptember 11. 18:04
|
frissítve: 2015. szeptember 11. 18:04
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerint a Magyar Narancs legutóbbi címlapjával megsértette a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás erkölcsi és jogi szabályait.

    Csizmadia László, a CÖF alapítója, a Civil Összefogás Közalapítvány (CÖKA) elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Narancs hetilap címlapján Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort „drótból készült Hitler-bajusszal ábrázolták” és „véleménycikkükben elmebetegnek nevezik a kormányfőt”.

„Sajnálatos, hogy a neoliberális lap átlépte a sajtószabadság és véleménynyilvánítás erkölcsi és jogi szabályait” és a szakmai barbárság eszközeit használja – fogalmazott.

Csizmadia László szerint „a közerkölcs lebunkózása egy alig olvasott lap kétségbeesett cselekvése”.

Közölte: vasárnap délutánra tüntetést szerveznek a Magyar Narancs szerkesztősége elé.

Fricz Tamás CÖF-alapító szerint a Magyar Narancs a címlapjával átlépett egy határt, amivel szerinte a lap „kiiratkozott az európai normák szerinti tisztességes és komolyan vehető sajtóorgánumok sorából”.

A politológus azt vetette fel: ezek szerint ha egy kormány úgy dönt, hogy egy hatalmas, „hazánk és Európa felé irányuló népvándorlás, sőt invázió ellen NATO-kerítésekkel védi meg magát és Európát, akkor egyúttal nácivá válik?” Ezek szerint a spanyol, a bolgár és észt kormány, valamint az Egyesült Államok is náci, mert kerítésekkel próbálja megállítani a feléjük irányuló migránsáradatot? – tette fel a kérdést.

Fricz Tamás szerint a lap a kormányt ért „szidáscunamiba” beállva „nagyon piszkos” játékot folytat, és – mint fogalmazott – ez nem más, mint a magyar érdekek elárulása, a magyar kormány és Magyarország lejáratása. Elszomorítónak nevezte, hogy „idáig jutott” a Magyar Narancs szerkesztősége.

Ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő, a szervezet közjogi kabinetjének vezetője arról beszélt, hogy a címlapon a miniszterelnök „Hitler-bajusszal történő ábrázolása hamis öncélú gyalázkodás”.

A közszereplő politikus személyének náci, nyilas eszmékkel történő, minden alapot nélkülöző, indokolatlan összefüggésbe hozatala sérti a politikusnak a becsület védelméhez fűződő jogát – mondta, hozzátéve, hogy vizsgálják a jogi lehetőségeket az ügyben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat