2024. július 24. Kinga, Kincső
Csaknem százan mentettek életet a Szinva teraszon: véradó rekordkísérlet Miskolcon
Muntyán Bernadett
|
2018. június 23. 16:02
|
frissítve: 2018. június 24. 17:44
Péntek délután nemcsak a focidrukkerek, de a véradók is ellepték a Szinva teraszt. A Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete ugyanis rekordkísérletet hirdetett, mely szerint 6 óra alatt 100 fő véradót toboroznak össze – felhívva a figyelmet ezzel is a véradás fontosságára.

Már félidőnél több mint 50-en jelentkeztek véradásra – tudtuk meg a helyszínen Grubert Rolandtól, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatójától.

helynekem_veradas_180622_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Mint mondta, rendkívüli jelentősége van annak, hogy így nyár elején felhívják a figyelmet a véradásra, hiszen naponta 1800 véradóra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon biztonságos legyen a vérellátás műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. – Ez most egy olyan alkalom, ami segíthet abban, hogy a nyári időszakban is sokan jelentkezzenek – hangoztatta.

helynekem_veradas_180622_ja_4.jpg

Grubert Roland rámutatott, Miskolcon most először szerveztek ilyen nagyszabású véradást, mely egyben egy rekordkísérlet is. – Más nagyvárosokban vannak ehhez hasonló véradások, itt Miskolcon azért nincsenek, mert nagyon sok kiszállásos véradást szervezünk különböző cégeknél, intézményeknél, iskolákban, lakóterületeken – részletezte.

helynekem_veradas_180622_ja_6.jpg

Kiemelte: itt inkább megpróbáljuk közelebb vinni a véradást azokhoz, akik szeretnének segíteni. Most viszont úgy gondolták, több ember van a belvárosban, mint máskor, hiszen a Foci terasz minden délután szép számmal gyűjti össze a város drukkereit. „Kihasználtuk így ezt az alkalmat mi is és kitelepültünk a Helynekembe” – mondta.

veradas_2.jpg

Fotó: Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezet

Nem sokon múlt a terv, ám így is rekord született

95 ember döntött úgy, hőssé válik. 95 ember áldozott néhány percet a péntek délutánjából, hogy megmenthessen három életet. 95 ember adott vért a Szinva teraszon a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete által rendezett rekordkísérleten. Egy hajszálon múlt, hogy meglegyen a célul kitűzött 100 véradó, ám így is kijelenthetjük: rekord született! Miskolcon ugyanis még sosem vettek részt 95-en egyszerre véradáson. 

veradas_6.jpg

Bárkiből lehet véradó, aki:

  • egészségesnek érzi magát,
  • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges,
  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves,
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot,
  • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

veradas_4.jpg

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás ráadásul a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat