2019. június 17. Laura, Alida
Egy zászló alatt: ismét megrendezik a Tradicionális Miskolci Jogászbált
minap.hu
|
2018. február 17. 17:37
|
frissítve: 2018. február 21. 10:11
Február 24-én ismét megrendezik a Tradicionális Miskolci Jogászbált az egyetemen. Itt avatják fel a miskolci jogi kar elődjének, az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia zászlajának másolatát.

Egy egyetemnek a tudás átadása mellett feladata a közösségépítés is – ebben fontos szerepe van a bálnak. Szilágyi János Ede egyetemi docens, a Tradicionális Miskolci Jogászbál egyik főszervezője, a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület elnöke kiemelte: itt a hallgatók megismerkedhetnek a már évek óta dolgozó és sikereket elérő felnőttekkel, vagyis a jogász hivatásrendek (ügyvédek, ügyészek, bírák, közjegyzők...) gyakorlóival. Ezt a „nyitást” már az első miskolci jogászbálok szervezői, a jogakadémisták is tudták, amikor azonban 1949-ben megszüntették a jogászképzést Miskolcon, a hagyományt a hivatásukat már gyakorlók vitték tovább.

jogaszbal_2017_marinkas_gyorgy_2.jpg

– 2017-ben szerveztük meg az első jogászbált, ami egy, a tradíciókra épülő rendezvény volt. 2016-ban ugyanis az Országos Evangélikus Egyház elismerte, hogy a Miskolci Egyetem jogi kara, a jelen jogászbál fő támogatója hitelesen viheti tovább a szellemi örökséget. Erről megállapodást is kötöttünk. Tavaly a tradíciót például a régi korokban szabadidős tevékenységként funkcionáló szablyavívás jelentette. Ez a bemutató a 2017-es bálon mellékprogram volt, idén azonban a kiemelt programok között kap helyet, amelynek fő attrakciója a zászlóavatás lesz - mondta el Szilágyi János Ede

A zászlóról eredetileg csak néhány fotót ismertek, kutattak utána, több eredeti részét meg is találták az Országos Evangélikus Múzeumban. A mintegy110 éves zászló rendkívül igényes ruhaanyaga nagyon sérülékeny, fotók és leírás alapján tudják, pontosan hogyan nézett ki a lobogó két oldala, a zászlórúd és a csúcsdísz. Végül egy másolatot készítettek, amit a jogászbálon, február 24-én fognak felavatni.

– A miskolci jogi kar elődje, az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia zászlaja a vallási összetartozást képviselte, s a hazaszeretet mellett a tudást is – fogalmazott az egyetemi docens. – A jogászbálon felavatott miskolci zászló üzenete, hogy van egy országosan is elismert vidéki egyetem, melynek kiemelt célja, hogy a helyi értelmiségi közösséget szervezze, és e köré a zászló köré vagy inkább alá gyűlhetnek a tagok. Mint azt Boleratzky Lórándtól, a jogakadémia tanárától tudjuk, hajdan a zászló is részt vett a jogászbálokon, hogy emlékeztesse a jelenlévőket, milyen nemes ügyek mellett kötelezték el magukat - tette hozzá.

jogaszbal_2017_marinkas_gyorgy_3.jpg

Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja szerint a zászló a kar egyik szimbóluma is lehet, hiszen az evangélikus egyházzal aláírt nyilatkozat szerint szellemi örökösei az Eperjesi Jogakadémiának – ezt igyekeznek a zászló felmutatásával is demonstrálni. – A kétoldalas lobogó egyik felére azt írták fel készítői, békeidőben miért érdemes élni utódaiknak: jogért, törvényért, igazságért. A másik oldalára pedig azok a szavak kerültek, amelyekért a harcban érdemes élni: az Istenért, a hazáért és a szabadságért. Az eredeti zászló másolata a dékáni hivatal egyik falát díszíti – fűzte hozzá Farkas Ákos.

A lobogó másolatának elkészültét a Miskolci Egyetem egykori jogászhallgatója, Szinay Attila is támogatta. A helyettes államtitkár érdeklődésünkre úgy fogalmazott: szimpatikusnak találta a kezdeményezést, hogy a régi Evangélikus Jogakadémiához, annak hagyományaihoz kapcsolódva szervezik meg a mostani jogászbálokat. – A szellemi folytonosságot megalapozva, Miskolcnak komoly hagyománya van a jogászképzésben, a helyi jogász értelmiség megteremtésében. Ezért támogatom a jogászbál létrejöttét, és ezért támogattam anyagilag az 1906-os zászló másolatának elkészítését – tette hozzá.

– Az, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter fogadott bennünket, amikor személyesen meghívtuk őt, egy komoly visszajelzés: nemcsak 

jogaszkis.png

nekünk fontos, hogy ilyen körben találkozzunk – ezt már Csemáné Váradi Erika dékánhelyettes mondta. – Mindannyian, akik ehhez az ügyhöz kapcsolódunk, úgy gondoljuk, nagyon fontos az, hogy az ember tisztában legyen a gyökereivel. Ez pedig mindig egy olyan alapot tud adni mindannyiunk számára, amely a mai időkben is segíthet bizonyos döntések meghozatalában - emelte ki.

Fodor Kinga, a Tradicionális Miskolci Jogászbál Rendezőbizottságának tagja tavaly még joghallgatóként vett részt a bálon, most viszont már szervezője is annak. – Már tavaly is az volt a tapasztalat, hogy sok fiatal megmutatta magát, van erre igényük. Olyan középiskolásokat, első bálozókat is várunk, akik később esetleg itt szeretnék folytatni tanulmányaikat – mondta.

Alkoda Enes joghallgató, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, a Tradicionális Miskolci Jogászbál Rendezőbizottságának tagja szerint is egyre nagyobb igény mutatkozik a hallgatók részéről az ilyen típusú rendezvények iránt, hiszen azt érzik, tagjai lehetnek valaminek, tartozhatnak egy közösséghez. A diákegyesület tagjai előzetesen oktatáson vesznek részt, majd a selmeci szellemben megkeresztelkednek egy záró ünnepségen, az úgynevezett keresztelő szakestélyen.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat