2024. szeptember 27. Adalbert
Életeket menthet az új címkézés
hirado.hu
|
2014. november 18. 21:24
|
frissítve: 2014. november 18. 21:24
Más élelmiszercímkékkel találkozhatunk a boltokban decembertől: pontos információkat kaphatunk majd a termékek allergéntartalmáról, és eltűnnek a túlságosan apró betűk.

Az új jogszabály nyomán az egész Európai Unióban egységes lesz a jelölés - jelentette ki a Kossuth Rádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője, Pleva György. Közölte: finomhangolásról van szó, a módosításokat a fogyasztók és vásárlók visszajelzései alapján alakították ki.

Hallgatói kérdésre reagálva kifejtette: az élelmiszerekben előforduló allergéneket eddig is jelölni kellett, de az előírások szerint a jövőben ezt a korábbinál is jobban látható, feltűnőbb módon kell megtenni. "Az élelmiszer-allergia sajnos egyre több embert érint, esetükben az új jelölés akár életet is menthet" - fogalmazta meg. Mint mondta, az allergének nem az adalékanyagokból kerülnek a termékekbe, hanem az alapvető élelmiszereknek vannak olyan részeik, amelyek allergiát, intoleranciát okozhatnak. Példaként említette a búzalisztben található glutént, valamint a tejfehérjét.

A jogszabálynak fontos része az is, hogy a helyben kimért élelmiszerek esetében is szükség van a megfelelő jelölésre, ez azonban több esetben – például a hentespultoknál – problémás lehet. Pleva György erre reagálva elmondta, hogy az uniós tagállamok erről saját hatáskörben dönthetnek, a készülő rendelet pedig számos lehetőséget biztosít majd a kereskedelmi helyeknek arra, hogy megfelelően informálhassák a vásárlókat.

"A tájékoztatás történhet infópult segítségével, táblagépekkel, elektronikus úton, de akár egy falra kifüggesztett füzettel is" - jegyezte meg. Az igazgató kiemelte: az új szabályozás december 13-ától hatályos, ám azokra a termékekre nem vonatkozik, amelyeket a határidő előtt hoztak forgalomba. Hozzátette: a hibás jelöléssel ellátott termékek nem maradhatnak a polcokon, a felelősök szankciókra számíthatnak.

A Napközben című műsorban megszólalt Babai László, a Budai Allergiaközpont menedzserigazgatója is. Arról beszélt, hogy idehaza nincs hiteles felmérés arról, hány ember életét keseríti meg az élelmiszer-allergia, de tapasztalataik szerint az utóbbi években emelkedett az érintettek száma. Hangoztatta: az új címkézés mindenképpen megkönnyíti, hogy biztonságos termékeket vásárolhassanak azok, akiknek élelmiszer-allergiájuk van.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat