2020. augusztus 13. Ipoly
"Előkelő helyen vagyunk a nagyberuházók listáján" - interjú Kriza Ákos polgármesterrel
minap.hu
|
2018. július 08. 11:36
|
frissítve: 2018. július 10. 10:46
Stabilitás, biztonság, kiszámíthatóság – ezek voltak a központi gondolatai Kriza Ákos polgármester februári évértékelőjének. Azóta lezajlottak az országgyűlési választások, megalakult az új Orbán-kormány, és hamarosan időközi választást tartanak Miskolcon. Kriza Ákos polgármestert arra kértük, értékelje a február óta eltelt időszak eseményeit.

- Kemény politikai csatákon van túl az ország, és Miskolc. Polgármesterként, hogyan értékeli az eltelt fél évet?

- Túlzás nélkül mondhatom, hogy óriási csatán vagyunk túl. De ezt már a kampány elején sejteni lehetett. A közvélemény kutatások

krizaertekel.png

kiegyenlített küzdelmet jósoltak. Elemzők az úgynevezett „csatatér” körzetek közé sorolták a két miskolci választókerületet, tehát szoros küzdelemre számítottak.

Ezért is különösen nagy eredmény, hogy Csöbör Katalin meg tudta tartani választókerületét, Hubay György pedig visszavette politikai riválisától a diósgyőri kerületet. Ez azért is óriási siker, mert több, mint négyezer szavazattal kapott többet, mint MSZP-s ellenfele, nagy támogatottsággal lett országgyűlési képviselő.

Azóta pedig az is beigazolódott, hogy az ellenzék jelen állapotában képtelen lenne a kormányzásra. Teljesen nyilvánvaló, hogy nincs kormányképes erő az ellenzéki oldalon. De még jele sincs annak, hogy a közeli vagy akár a távoli jövőben kormányképes erővé válhatnának.

Világosan látták ezt a miskolciak is, éppen ezért döntöttek úgy, hogy az ország biztonsága, Miskolc kiszámítható működése csak akkor garantálható, ha a Fidesz-KDNP jelöltjei mellett teszik le voksukat. De ez a garanciája a kormánnyal való folytatólagos, jó együttműködésnek is.

- Miskolc és az ország kétharmados többséggel a negyedik Orbán kormány megalakulása mellett döntött. A miniszterelnök több jelentős pozícióban minisztert cserélt. Hogyan érinti ez Miskolcot?

- A Miniszterelnök Úr valóban úgy döntött, hogy több helyen változtat a kormány összetételén.  Egy városvezető számára mindig adott helyzetet jelent a miniszterelnök személyi kérdésekben hozott döntése. De ha arra kíváncsi, milyen a személyes kapcsolatom a kormány tagjaival, akkor most is azt mondhatom, mint az előző kormányzati ciklus idején: a miniszterek majd’ mindegyikével kiváló a munkakapcsolatunk, többekkel személyesen is jó viszonyban vagyok.

bosch_unnepseg_180612_ja_49.jpg

Elkészült a 100 milliomodik kéziszerszám a Bosch miskolci üzemében

Ugyanakkor kiemelten fontos számomra, hogy úgy érezhetjük: Orbán Viktor, miniszterelnök úr figyelme mindig Miskolcon van! Azon városok közé tartozunk, ahová nyugodtan mondhatom, talán a legtöbbször látogatott el az elmúlt kormányzati ciklusban. Igazából nem tudnék olyan kérdést mondani, amivel kapcsolatban, ha megkeresem, ne reagálna szinte azonnal, ne kapnák azonnali választ a problémáinkra.

Örömmel fogadtuk az Innovációs Minisztérium létrejöttét, reményeink szerint Miskolc ipari fejlődésének előmozdításában is olyan jól tudunk majd együtt dolgozni Palkovics miniszter úrral, mint ahogyan tettük azt az elmúlt négy esztendőben, amikor az EMMI államtitkára volt.

- Februári évértékelőjét három szó köré építette: stabilitás, biztonság, kiszámíthatóság. Eltelt egy fél év, történtek azóta előrelépések?

Igen! Legyünk egészen konkrétak. A Hubay György által bejelentett nyomortelep felszámolási menetrend maradéktalanul halad előre, amit ígértünk, megtartottuk. Hubay György országgyűlési képviselővé választása viszont fontossá tette, hogy ne maradjon felügyelet nélkül a telep-felszámolási program. Ezért Nagy Ákost, az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának tagját kértem fel, hogy vegye át a stafétabotot. Ő igent mondott a felkérésre, így a legutóbbi bontási akciókat már ő koordinálta.

telep_bontas_sajtaj2_6.jpg

A tervek szerint folytatódik a nyomortelepek felszámolása

Városi közösség-építési sikereink más területen is megmutatkoztak. Májusban átadhattuk a szurkolóknak és a csapatnak a DVTK új stadionját. Ezzel több évtizedes álmunk valósult meg.

- Ha megenged egy közbevetést: - a gazdaság területén hogyan teljesít Miskolc?

- Nézze, kijelenthetem, hogy Miskolc ezen a területen is kiválóan teljesít. Rekord adóbevételt hozott az első negyedév, a turizmus már az év első felében kiváló számokat mutat. Megállt az elvándorlás. Hosszú idő óta most először nem volt elvándorlási vesztesége a városnak. Bérnövekedésben is nagyot léptünk előre. Miskolcon most már van munkalehetőség, és a nagy ipari beruházók térképére is visszakerültünk. Ezt nem csak én állítom, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter úr is megerősítette, hogy meglehetősen előkelő helyen vagyunk a nagyberuházók listáján.

gs_yuasa_alapko_180328ml_32a.jpg

Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát a japán GS Yuasa

- Említette, hogy a nyomortelepek felszámolását mostantól Nagy Ákos irányítja, akit Ön nevezett ki a program polgármesteri biztosává. Ő száll ringbe a július 15-i időközi önkormányzati választáson a 12-es választókörzetben, Hubay György megüresedett helyéért. A jelöltek kampánya az országos médiát is élénken foglalkoztatja. Két Erdei Sándor is elindult a körzetben és Molnár Zsolt független jelöltre is azt mondják, hogy kamu jelölt. A Fidesz ezzel akarja összezavarni a választókat. Mi a véleménye erről?

Én csak a Fidesz-KDNP jelöltjével foglalkozom. Ne haragudjon, de a bohóckodások nem érdekelnek. Mi arra szövetkeztünk a miskolciakkal, hogy rendet rakunk városban. Fejlődő pályára állítjuk, élhetővé tesszük. Ehhez komoly emberek kellenek. A Fidesz-KDNP csapata csak ilyen, komoly emberekből áll. Ilyen embernek tartom Nagy Ákost is. Ő már bizonyított ügyvédként, és bizonyított az önkormányzat jogi bizottságában is.

Ha tárgyilagosan nézzük a jelölteket, akkor is csak azt mondhatom, hogy Nagy Ákos az egyetlen, aki alkalmas arra a felelősségteljes munkára, amit az önkormányzati képviselőség jelent. Ezért támogatom a jelöltségét és remélem, hogy július 15-én, őt is beválasztják a csapatunkba. Szurkolok neki.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat