2019. március 25. Irén, Irisz
Elrendelték Miskolcon a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát
minap.hu
|
2018. november 09. 09:29
|
frissítve: 2018. november 11. 19:19
Az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért az előírtaknak megfelelően Miskolc polgármestere pénteken elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban nem várható a levegőminőség javulása. Ezért is, a polgármesteri hivatal kéri a lakosságot, hogy vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében. Tanácsokat is adnak arra, hogy a légszennyezettség további romlását mivel mérsékelhetjük:

  • Ne használják a személyautót, (főleg a dízelüzeműeket) utazzanak közösségi közlekedéssel;
  • Amennyiben lehetséges, mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják; 
  • Száraz fát használjanak fűtésre;
  • Ne égessenek hulladékot, műanyagokat;
  • Kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését;

A tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés! Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére Kriza Ákos polgármester felhívta a Miskolci Önkormányzati Rendészet figyelmét.

A szálló por egészségügyi hatásai

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

Szabadban tartózkodás, szellőztetés

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.levegominoseg.hu honlapon tájékozódhatnak.

(Külső képünk illusztráció, Minap-archív fotó: Juhász Ákos)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat