2019. március 25. Irén, Irisz
Emma Thompsont és Sarah Gordyt kitüntették a Buckingham-palotában
mti.hu / bbc.co.uk
|
2018. november 08. 10:22
|
frissítve: 2018. november 10. 13:18
A Brit Birodalom Rendjével tüntették ki szerdán a Buckingham-palotában az Oscar-díjas Emma Thompsont és Sarah Gordy színésznőt.

A lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító ranggal járó kitüntetést Vilmos herceg adta át a palotában rendezett ünnepségen. 

"Kiskora óta ismerem, úgyhogy csak kuncogtunk" - mesélte Thompson a londoni ceremónia után az újságíróknak. Az Oscar- és BAFTA-díjas sztár hozzáfűzte: "nagyon jó érzés volt", hogy színművészetben nyújtott munkásságáért kapta meg a dame rangot.

A ceremónián Sarah Gordy is megkapta a Brit Birodalom Rendjét (MBE). Ő lett az első Down-kóros nő, aki elnyerte az uralkodói kitüntetést. A színésznő, aki korábban a Mencap jótékonysági szervezet jószolgálati nagyköveteként is járt már a Buckingham-palotában, a Hívják a bábát és a Ház az Eaton Place-en című sorozatokban szerepelt. 

"Nagyon keményen dolgoztam azért, amiben hiszek" - mondta el Gordy és hangsúlyozta, hogy szeretne másoknak is erőt adni példájával, különösen a Down-szindrómával élőknek.

Az 59 éves Emma Thompson, az újságíróknak arról is beszélt, hogy szeret nyíltan állást foglalni politikai kérdésekben, és az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet arra, hogy akár hárommillió brit iskolást is érinthet a "szünidei éhezés". A színésznőt férje, Greg Wise, valamint két gyermeke, Tindy és Gaia is elkísérte a ceremóniára -  adta hírül a BBC News.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat