2024. március 04. Kázmér
Eredményesen szerepeltek a miskolci szakácsok a közétkeztetők legnívósabb versenyén
minap.hu
|
2015. december 08. 08:24
|
frissítve: 2015. december 09. 14:16
Mindössze 420 forintból kellett egy háromfogásos menüt összehoznia az indulóknak, de több előre meghatározott szempontnak is meg kellett felelnie az elkészített ételeknek. Az elődöntők során három miskolci csapat is tovább jutott a legjobb 12 közé. A döntőt februárban rendezik Budapesten.

„Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” címmel rendezett szakácsversenyt a Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a NÉBIH támogatásával.​

Az induló csapatoknak egy háromfogásos menüt kellett elkészíteniük, úgy, hogy az alapanyagok összértéke ne legyen több mint 420 Ft. Fontos szempont volt továbbá, hogy az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett elkészült tradicionális ételek helyi, hazai alapanyagokból készüljenek, továbbá több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és kiszállíthatóak legyenek.

szemere_151207_ja_4.jpg

Lipták László és Businszky Alfréd - fotó: Juhász Ákos

A három elődöntő során két miskolci közintézmény konyhájának csapata is eredményesen szerepelt.

A Szemere Bertalan Szakközépiskola szakács párosa, Lipták László és Businszky Alfréd ötletes menüsort tervezett, amiből nem marad ki a híres miskolczi kolbász sem.

szemere_151207_ja_5.jpg

Tejszínes medvehagyma krémleves pirított tökmaggal, Lecsóban párolt miskolci húsgolyók, kaliforniai paprikában sült cukkinis tócsnival, desszertnek pedig túrós kölesfelfújt kápiás szilvamártással.

leanykollegium_151207_ja_1.jpg

Dutkó István és Tóth Csaba

A Központi Konyha két szakácsa, Dutkó István és Tóth Csaba is tradicionális ételeket gondoltak újra: Waldorf salátát, Csáky rostélyost és túró gombócot készítettek.

leanykollegium_151207_ja_2.jpg

A pécsi, miskolci és budapesti elődöntőkön összesen maximum 100 pontot szerezhettek az indulók. Döntőbe a 80 pont felett teljesítő 12 csapat jutott tovább. A végső megmérettetésre várhatóan 2016. februárjában kerül sor Budapesten.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat