2024. február 29. Anonymus
Becherovka Miskolci Farsang 2019
„Ezt az érzelmi kötődést nem tudjuk megmagyarázni egy pestinek” – Bíborszél koncert a Farsangon (Videóval!)
Muntyán Bernadett
|
2019. február 24. 11:03
|
frissítve: 2019. február 25. 16:04
„Viszonylag régen álltunk már színpadra Miskolcon, de még ha nem is így lenne, akkor is a „hazai pálya” mindig kiemelt szerepet tölt be a zenekar életében, főleg egy ilyen volumenű, tradicionális rendezvényen, ahol rengeteg ember előtt játszhatunk és garantált a jó hangulat. Ez mindig egyfajta különös, izgalommal teli várakozással tölti el az embert” – így nyilatkozott portálunknak Fábián Zsolt, a zenekar énekese a miskolci koncertről, még a hét elején. Szombat este pedig valóban „bevették a várost”. Fábián Zsolttal a koncert után beszélgettünk.

minap.hu: A Miskolc című dalotok egyfajta lokálpatrióta slágerré vált, ami az identitástudat szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír Miskolcon, mondhatni himnusszá érett. Ki írta a dalt? Mi volt vele a célotok? Milyen üzenettel született meg?

Fábián Zsolt: Annak idején volt egy pályázat, amire mi ezt a dalt készítettük. Született akkorra már Miskolcról jó pár dal, a rockgenerációknak köszönhetően. Egy egyesület kiírt egy pályázatot: „a mai miskolci zenekarok, hogyan látják a várost?”. Erre érkezett 7-8 pályamű, és a miénket választotta ki akkor a zsűri. Az volt ekkor a fődíj, hogy abból a dalból készül egy imageklip, amiben ismert miskolci arcok jelennek meg, olyan miskolci helyszínek, amelyek igazán jellemzőek a városra. Én igazából nem szeretem az ilyen „rendelésre írott” dalokat: én ezektől picikét ódzkodom. De ez volt erre az ellenpélda.

miskolci_farsang_190223ml_43.jpg

minap.hu: A klipnek köszönhetően még közelebb került az emberek szívéhez a dal, hiszen miskolciak szerepelnek benne, és Miskolcon is vettétek fel. Szinte a szomszédlányt láthatjuk tátogni a klipben. Honnan jött a klip ötlete?

F. Zs.: Mi csak a zenét adtuk ehhez a produkcióhoz, a klipet már az egyesület írta, és az általuk megbízott stáb forgatta. Nekünk ebbe a részébe különösebb beleszólásunk nem volt.

biborszel.jpg

minap.hu: Ti vagytok a DVTK meccsek hangulatfelelősei. Nincs piros-fehér drukker, aki ne a ti dalotokat hallgatva indulna el a meccsre. Sőt, élőben is láthatott és hallhatott titeket a szurkolóközönség. Hogy alakult ki köztetek és a DVTK között ez az intenzív kapcsolat?

F. Zs.: Én nagyon régóta járok meccsekre, nekem is van egy ilyen elköteleződésem a klub iránt, és természetesen Miskolccal szemben ez alap. Ez is egyébként ennek a klipnek és a dalnak köszönhető. Ez a szurkolói rigmus rész a dalban, ami azzá tette a DVTK-szurkolók számára a dalt, amivé vált –, ha ez nem lett volna benne (legyünk őszinték) valószínű nem futott volna be ekkora ívet ez dal.

miskolci_farsang_190223ml_41.jpg

Amikor először ezt a dalt egy DVTK-Fradi meccs előtt eljátszottuk, akkor sajnos kikaptunk, így ezután mindig féltem tőle, mikor meccsek előtt hívtak minket játszani, hogy nehogy rossz ómen legyünk. De hál’ Istennek volt olyan Fradi meccs, amikor mi játszottunk, és 2-1-re megvertük őket, úgyhogy ott egy picit megnyugodtam. Szóval abszolút ennek a dalnak köszönhető az összes ilyen kötődés, fellépés. Ki kell, hogy mondjam: én annyira nem hittem ebben a dalban, és valami iszonyat, amit befutott, tehát én is tátott szájjal nézem.

minap.hu: Májusban a diósgyőri stadion avatóján hallhatta először a közönség az Itt a helyed! című dalt, aminek a klipjét a Miskolci Fotóklub készítette. Milyen érzés volt az új stadionban először előadni ezt a számot, a DVTK drukkerek előtt?

F. Zs.: Vegyes, az eredmény ismeretében borzasztó. Nagyon jó emlék mégis, ennek ellenére is. Ez egy akkora dolog a zenekar életében, hogy egy új stadionban játszhasson, annak a klubnak a meccsén, amiért évtizedek óta rajong. Ez egy ilyen egyszeri és megismételhetetlen volt.

biborszel.jpg

minap.hu: Melyik a kedvenc helyetek Miskolcon?

F. Zs.: Rengeteg gyönyörű hely van Miskolcon: Lillafüred, a Hámori-tó – azt gondolom, a világ bármely táján lehetne, akkor is a csodájára járnának az emberek. Én a Győri kapuban nőttem fel, tehát nem nagyon tudok elmenni sehová Miskolcon, amihez ne tudnék kötni valami szép emléket. Az érzelmi kötődés az, ami fontos, és ezt nem tudjuk megmagyarázni például egy pesti embernek.

Köszönöm szépen!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat