2024. május 26. Fülöp, Evelin
Független igazságügyi zajszakértő mérte meg a sörfesztivál hangerejét
Répássy Olívia
|
2015. szeptember 03. 14:40
|
frissítve: 2015. szeptember 04. 17:10
A szakember 69,6 decibelt engedélyezett, ami határértéken belül van. A szervezők inkább lemondtak több programot, hogy idén kevesebb problémát okozzanak a környéken élőknek.
Nem

zajszintmeres_150903_vcs_08.jpg

Zajszintmérés egy gömb-karakterisztikájú mikrofonnal rendelkező mérőeszközzel, ami minden irányból érzékeli a zajokat. Fotó: Végh Csaba

A fesztivált szervező cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa, Schmidl Péter a színpad melletti hangtechnikussal tartotta telefonon a kapcsolatot, míg Millei Lajos független igazságügyi zajszakértő körbejárt, hogy megmérje, mennyire hangos a színpad felől szóló zene.

– Ez most 70 decibel – jelentette ki egy ház előtt megállva Millei Lajos. – Ez túllépte.

– Vedd le öt decibellel a hangerőt – adta ki az utasítást Schmidl Péter a technikusnak.

Ez a jelenet a Budai József utca 12. szám előtt játszódott le. A házból a sokadalmat látva az udvarra jött egy fiatalember.

– Még füldugóval sem tudunk aludni éjszaka. Nem ér semmit – panaszkodott Klement Tibor. – Itt a családban mindenkit zavar. 

Majd elmesélte azt is, hogy a húga, aki szintén ebben a házban lakik, ellátogatott a rendezvényre tavaly. Ahogy ő mondta: „úgysem tudott volna aludni.”

zajszintmeres_150903_vcs_01.jpg

Petíciót fogalmaztak meg a környéken élők, amit azonban kevesen írtak alá.

– Nemcsak azzal van bajunk, hogy hangos a zene, hanem azzal is, hogy nem lehet használni a Népkertet. A gyerekek, akik itt szoktak átmenni, hogy járnak majd iskolába? – kérdezte Demjénné Balogh Ibolya, aki a lakosság nevében jött el a zajszintmérésre.

– A fesztivál szervezőinek érdeke, hogy jóban legyenek a lakóközösséggel, hiszen akkor legközelebb is szívesen látják a rendezvényt. Amit most mérünk, azt a hangmérnök fixálja és nem tér el ettől. Az a tapasztalatom, hogy azok szokták mégis felnyomni a hangot, illetve dübörögtetni a basszust, akik dj-k vagy nem gyakorlott hangosítók - mondta Millei Lajos, független igazságügyi zajszakértő.

zajszintmeres_150903_vcs_10.jpg

A szakember elmondta azt is, hogy nappal 65 decibel megengedett nyolc órán keresztül, éjszaka pedig, ami este 11-től hajnal 6-ig tart, 55 decibel. Az Országos Mérésügyi Hivatal által hitelesített, nyolcmillió forintos mérőműszer adatai és a korrekciószámítás után ő végül 69,6 decibelt engedélyezett, hiszen mindösszesen három és fél órán át tartanak majd a koncertek. A mérésről jegyzőkönyv készült.

zajszintmeres_150903_vcs_12.jpg

Schmidl Péter, a Miskolci Sörfesztivál ügyvezetője és egyik tulajdonosa tud a lakók problémájáról.

schmidt.jpg

– Értesültünk mi is a problémákról és szeretnénk, ha jogszerű lenne minden, ezért kértük fel a független szakértőt. Továbbá több olyan programja is volt a fesztiválnak, amikről idén lemondtunk, hiszen azt gondoljuk, hogy ezek okozhatták a bajokat. Reméljük, idén semmi gond nem lesz – .

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat