2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
Gasztrotúra: egyre több étterem kap kiváló minősítéseket Miskolcon!
minap.hu
|
2017. november 24. 17:49
|
frissítve: 2017. november 29. 11:48
A turizmus utazási motivációi közül az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerültek a gasztronómiai célú utazások. Sokan akár több száz kilométert is képesek utazni egy-egy különlegesebb étterem kipróbálásáért, egyre több miskolci vendéglátóhely kezd bekerülni a „látni kell” kategóriába – mondta el portálunknak Tóth-Bodnár Krisztina, a Tourinform Miskolc irodavezetője.

Sokszínű kínálat a belvárosban

A belvárosban igen sokszínű a kínálat, hiszen a street-food jellegű A Levestől kezdve, a kifejezetten magyaros ételeket kínáló Kispipa Halászcsárdáig vagy a fine dining jellegű Dűlőig, többféle kategória jelen van, s mindegyiknek megvan a maga „rajongótábora”. Ez a szó különösen ráillik az Avas lábánál található Creppy PalacsintaHázra, hiszen itt szinte visszajáró törzsközönség alakult ki a jól felépített üzletpolitikának és a megunhatatlan, örök kedvenc palacsintáknak köszönhetően.

01_kozep.jpg

És ha már trendek, akkor kihagyhatatlan a zip’s Brewhouse megemlítése: a kézműves sörök is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de itt továbbmentek az étterem tulajdonosai és a belváros szívében egy igazi látvány sörfőzdével is várják a turistákat és természetesen a miskolciakat is. Szintén a kézművesség jegyében készülnek a Desszertem cukrászda finomságai, melyek rövid idő alatt az édesszájúak kedvencei lettek. A belváros népszerűi helyei közül kiemelkedik még az egyik legújabb vendéglátóhely, a Pizza, Kávé, Világbéke, aminek a kedvéért tényleg sokan elzarándokolnak Miskolcra.

02_felsobe2.jpg

Miskolctapolcán minőségben magasan az Avalon Ristorante viszi a pálmát. A TripAdvisoron vagy más utazási weboldalon is kimagasló értékeléseket kap az Avalon Park olaszos étterme, zenés estjei vagy borvacsorái is rendkívül népszerűek a vendégek körében.

Helyi és regionális gasztronómiai értékek                 

Szintén csak az elismerés hangján szoktak nyilatkozni vendégeink a Végállomás Bistorant kínálatáról, ahol a helyi ízek, alapanyagok – pl. pisztráng, sajtok, bükki borok – jelennek meg markánsabban. S ha már pisztráng, akkor hosszú évek óta a környék kihagyhatatlan gasztro célpontja a Lillafüredi Pisztrángtelep erdei halsütödéje, ami miatt kifejezetten sokan jönnek el Miskolcra.

tour_inform_170808_ja_8.jpg

Egyre több gasztronómiai rendezvény miatt is felkeresik városunkat: a Kocsonyafarsangon kívül elsősorban a különböző italokhoz kapcsolódó fesztiválok – Miskolci Sörfesztivál, Avasi Borangolás, Fröccsfesztivál, Görömbölyi Forralt Bor Nap – jelentenek jó apropót arra, hogy a gasztroturisták Miskolcot válasszák utazásuk színhelyéül – hangsúlyozta Tóth-Bodnár Krisztina.

Barkóczi Eszter, a DRÓT Bisztró egyik tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a helyi és regionális

barkocijo.png

gasztronómiai értékek is megjelenjenek az étlapon. – Véleményem szerint egyre jobban „ébredező” miskolci gasztrokultúráról beszélhetünk. Több étterem is benne van már – velünk együtt – a neves Gault&Millau Magyarország éttermi kalauzában. Ma már sokan tájékozódnak a közösségi oldalakról is, ahol szintén azt látjuk, hogy egyre több miskolci étterem kap kiváló minősítéseket. Aki ellátogat Miskolcra, és szeretne valami finomat enni, nem fog csalódni, hiszen egyre szélesebb és színesebb a miskolci éttermek kínálata! – fogalmazott.

Újragondolt tradíciók

oszlancijo.png

Egyedi palacsintáival országos, sőt nemzetközi hírnevet szerzett a miskolci Creppy, illetve megálmodója, Oszlánczi Réka, aki valami újat, valami formabontót akart behozni a miskolci gasztronómiába 11 évvel ezelőtt. Kínálnak például sok más mellett fagylalttal megspékelt, lazacos, vörösboros marhapörkölttel tálalt és számtalan más palacsintát is. – Sokan gondolják úgy, hogy a régióban is az egyik legmeghatározóbb étterem lettünk. Létrehoztunk egy üzemeltetési rendszert, ami magában foglalja a recepteket, a menedzsmentet, és azt is, ahogyan dolgozunk. Ezt szeretném francise rendszerben értékesíteni, hogy minél több vendég élvezhesse ezeket a finom palacsintás ételeket – nyilatkozta Réka.

Bajusz Gergő, az Avalon Ristorante gasztronómiai igazgatója arról számolt be, hogy folyamatosan nő a vendégszám, maguk sem számítottak ilyen jó eredményre.

02_felsobe3.jpg

- Ez a növekvő miskolci turizmusnak is köszönhető, viszont úgy érzem, az Avalon Parkkal mi is építettünk egy csodát a Bükk szívében. Mi a tradicionális olasz konyhát követjük a Ristorantéval, ezt szeretnénk, az itteni vendégeknek, miskolciaknak megmutatni. Egyre többen kíváncsiak ránk, a pizzánkra, házi tésztáinkra és friss tengeri halakból készített ételeinkre – mondta el.

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat