2024. május 26. Fülöp, Evelin
Gazdag programkínálat augusztus 20-án – tűzijátékkal!
minap.hu
|
2014. augusztus 14. 15:48
|
frissítve: 2014. szeptember 02. 14:52
Nagyszabású rendezvénysorozattal készül augusztus 20-ára, Államalapító Szent István Király ünnepére Miskolc önkormányzata. Idén újra gyönyörködhetnek ünnepi tűzijátékban is a miskolciak. Szűk fél óra alatt közel 3500 látványos effekt lép majd működésbe, a pirotechnikai elemeket a Szent István térről és az Avasi kilátótól lövik fel. Három-négy nagyobb részre bontják az „előadást”, a már jól ismert elemek mellett teljesen új fejlesztésű, hazánkban korábban még soha nem használt tűzijáték-elemekben is gyönyörködhetnek majd a nézők.

tuzjat.jpg

Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. intézményvezetője érdeklődésünkre elmondta, idén abban a megtiszteltetésben lesz részünk, hogy a magyar Szent Korona hitelesített másolata, a koronaőrökkel együtt látogat az ünnepségünkre. A Szent Koronát az avasi műemlék református templomban 13-16 óra között kiállítják, majd a központi ünnepség ideje alatt a színpadon is látható lesz. A templomban neves miskolci orgonaművészek és kórusok fognak szolgálni az államalapítás ünnepén. Az előző évekhez hasonlóan a központi programot idén is a Szent István téren tartják. Már délelőtt 10 órától vásári forgatag, játszóház, kenyérsütés, kenyérdagasztás, csacsifogatolás, népművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutatók várják az érdeklődőket, egészen az esti órákig.

augusztus20-szt_istvanter_120820ml_01.jpg

A színpadi program 14 órakor a Szinvavölgyi Néptáncműhely fellépésével veszi kezdetét. Amit követ a bábelőadás, aztán előbb a Ködmön Formációs Táncegyüttes, majd a Miskolci Mazsorett Egyesület Európa-bajnok csapata lép színpadra – kitűnő délutáni programfolyam ígérkezik a családok számára Miskolcon, augusztus 20-án. A hivatalos ünnepség 17 órakor kezdődik, felvonulással. A Városháza régi bejáratától indul a menet a Szent Korona másolatával, a koronaőrökkel, az aratókoszorúval és az újkenyérrel.

augusztus20-szt_istvanter_120820ml_03.jpg

A színpadon Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Ezt követően egy igazán különleges programpont következik Tánczos Tamás elmondása szerint: külhoni honfitársaink tesznek állampolgári esküt, s vehetnek át díszoklevelet Kriza Ákostól. Az ünnepség zárásaként a történelmi egyházak képviselői megáldják és megszentelik az újkenyeret, melyből a közönség is kap majd.

augusztus20-szt_istvanter_120820ml_32.jpg

A színpadi programok az ünnepséget követően is folytatódnak, a Miskolc Dixiland Band fellépésével, majd részleteket láthatunk az István, a király című rockoperából. A műsorban közreműködik a Miskolci Illés Emlékzenekar, valamint Varga Andrea és Molnár Erik színművész. Az est sztárfellépője a Bon Bon együttes lesz, ők zárják az ünnepi műsort – az augusztus 20-ai program azonban ezzel sem ér véget, hiszen idén újra tűzijátékkal zárják a megemlékezést és ünnepet. Még tart a koncert, amikor már megkezdődik majd a tűzijáték.

tuzija.jpg

Fotók: minap.hu archív

Venczel Vilmos, a miskolci Saghma-Pyrotech Kft. ügyvezető tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, szűk fél óra alatt közel 3500 látványos effektet működtetnek majd, a pirotechnikai elemeket a Szent István térről és az Avasi kilátótól lövik fel. Három-négy nagyobb részre bontják az „előadást”, a már jól ismert elemek mellett teljesen új fejlesztésű, hazánkban korábban még soha nem használt tűzijáték-elemekben is gyönyörködhetnek majd a miskolciak. „Nagy hatással fog bírni”, tette hozzá sokat sejtetően Venczel Vilmos.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat