2022. december 02. Melinda, Vivien
A „Gittegylettől a Főnix rendjéig” – Miskolcon is megünnepelték a Civilek napját
Cziffra Andrea
|
2019. február 01. 14:13
|
frissítve: 2019. február 04. 15:28
Különleges programokkal, nyílt nappal és meghosszabbított nyitva tartással várta az érdeklődőket pénteken, a Civilek napján a Megyei Civil Információs Centrum.

civil_nap_190201ml_4.jpg

Fotók: Mocsári László

A Civilek napját minden év február 1-jén ünnepeljük. Ezen a napon a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek által az emberek és közösségek érdekében végzett szolgálata előtt tisztelgünk. Pénteken, a „Gittegylettől a Főnix rendjéig” címmel kínált programokat Miskolcon a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága és az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum.

civil_nap_190201ml_11.jpg

Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta: több mint 20 éve február elseje a Civilek napja, amely egyfajta figyelemfelkeltő nap is. – Hasznos egy olyan nap, amikor tudatosítjuk egy picit az emberekben azt, hogy naponta találkohatnak az egyesületek, alapítványok munkájával akár iskolai kirándulásoknál, iskolai báloknál, vagy éppen egészségügyi ellátásoknál – hangsúlyozta.

civil_nap_190201ml_19.jpg

Hozzátette, a mai napnak különlegessége, hogy a fiatalok bevonása kapott nagyobb hangsúlyt, ezért viseli a rendezvényük a „Gittegylettől a Főnix rendjéig” címet. – A nyílt naptól azt várjuk, hogy kerüljön kicsit középpontba a civil ügy. Szerencsére ilyen szempontból jó helyzetben vagyunk Miskolcon, mert nem ez az egyetlen ünnepe a civileknek. Úgy tekintünk a mai napra, mint egy programsorozat kezdetére. Kiemelt programunk lesz a Miskolc Napja, az a civil nap is nagy ünnep lesz, és őszre is tervezünk egy nagyobb akciót. Bízunk benne, hogy ha ezek az események összekapcsolódnak, egy picit erősödni, javulni tud a közbizalom a civilek iránt – hangoztatta Palik Zoltán.

civil_nap_190201ml_12.jpg

Megyénkben 2015 óta az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) birtokolja a civil információs centrum címet. Az ERKE nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amelyek által a szervezetek, valamint a velük kapcsolatba kerülő vállalkozások, intézmények könnyebben tudnak eleget tenni a jogi, számviteli, adminisztrációs kötelezettségeiknek, illetve forrásokat, partnereket találhatnak a kezdeményezéseikhez.

civil_nap_190201ml_17.jpg

– Térítésmentesen nyújtunk tanácsadási, információs, képzési és infokommunikációs szolgáltatásokat civil szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak, szövetségeknek. Segítünk a velük kapcsolatba kerülő állampolgároknak is, de önkormányzatoknak, vállalkozásoknak munkáját is segítjük – ismertette az egyesület munkáját Palik Zoltán. – Úgy kell elképzelni a munkánkat, mint egy szervizt. Bejön az érdeklődő, és megvizsgáljuk közösen a szervezettel, hogyan állnak ők, és adott pillanatban mi kell ahhoz, hogy tovább tudjanak fejlődni.

civil_nap_190201ml_9.jpg

A pénteki nyílt napon a Civil Információs Centrum meghosszabbított nyitva tartással várta mindazokat, akik be szerettek volna tekinteni a munkájukba. Délelőtt a Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnázium végzős tanulói látogattak el a centrumba, ahol a Szociopoly elnevezésű társasjátékkal játszottak. A sajátos Gazdálkodj okosan játékot kimondottan a szegények körülményeire szabták: a csapatokat alkotó játékosok támogatásokból, alkalmi munkából, közmunkából, vagy „valódi”, munkából származó jövedelmekből, esetleg a kisbolt és az uzsorás hiteléből gazdálkodva élhettek túl egy egész hónapot.

civil_nap_190201ml_16.jpg

Napközben a Civil Információs Centrum irodája előtt ajándéktárgyakkal és szórólapokkal várták az érdeklődőket. A figyelemfelkeltő akcióval a civil szervezetek iránti bizalmat kívánták erősíteni, valamint az egyesületek, alapítványok, szövetségek által – a közösségek érdekében – végzett munkára felhívni a figyelmet.

civil_nap_190201ml_8.jpg

Délután újra a középiskolásoké volt a főszerep: a „Gittegylettől a Főnix rendjéig” elnevezésű kvízjáték a népszerű quiznight / kocsmakvíz mintájára épült fel. A résztvevő diákok egyszerre juthattak élményhez és a civil szervezetek szerepéről szóló információhoz. A játék nyertesei jutalomban részesültek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat