2024. június 26. János, Pál
Ha ezt használod, nem fog megpenészedni a kenyered
femina.hu
|
2017. szeptember 06. 11:56
|
frissítve: 2017. szeptember 08. 14:16
A kenyér bizony igen hamar megpenészedik: tehetjük kenyértartóba, zacskóba, papír tasakba, az eredmény sajnos nem változik. Mindenki háztartásában van azonban egy aprócska kellék, aminek a segítségével később válik a napi betevőnk a penész áldozatává.

Vannak, akik minden áldott nap friss pékárura vágynak, és minden reggel leugranak egy friss, ropogós, meleg kenyérért. Ellenben sokan vannak olyanok is, akik igyekeznek több napra vásárolni, így náluk igen csakran előfordulhat, hogy bizony a kenyér megpenészedik. Természetesen, ha lefagyasztjuk a kenyerünk felét, akkor ez elkerülhető folyamat, de van más módszer is a penészgomba ellen.

penesz.jpg

A kenyér tárolására a legalkalmasabb a kerámia vagy cserépből készült kenyértartó, a legrosszabb pedig a papír-, illetve műanyag zacskó, melyek között átmeneti megoldást jelent a klasszikus, faanyagú kenyértartó. Utóbbiból érdemes olyan választani, melyen szellőzőlyukak is vannak, de más típusoknál is célszerű odafigyelni néhány alapvető szabályra.

Ha szeretnéd megakadályozni a penészedést, tegyél a kenyértartóba néhány szem kockacukrot, és ha teheted, cseréld őket naponta, kétnaponta. Magukba szívják ugyanis a nedvességet, mely a penészedés legfőbb kiváltó okát jelenti. Szintén lényeges, hogy a kenyértartót rendszeresen szellőztesd, és időnként mosd le a belsejét ecetes vízzel - majd szárítsd ki alaposan használat előtt -, hogy a rejtett penésszel is leszámolj. Sose pakold tele, lehetőleg száraz, hűvös helyen tartsd, és ne tedd el úgy a kenyeret, hogy még meleg.

cukor.jpg

Tovább maradhat friss a kenyér akkor is, ha a levágott részt mindig alufóliával feded be, és az egész kenyeret kendőbe csomagolod. Ha kissé már régi a kenyér, és megszikkadt, de még jó, felfrissítheted, ha rövid időre nedves konyharuhába bugyolálod, majd a sütőben kissé átsütöd, alacsony fokozaton, vigyázva, hogy ne piruljon meg.

A kenyeret hűtőbe téve némileg késleltetheted a penészedést, nem ajánlott azonban, mivel igen hamar romlik az állaga, megpuhul a héja. Fagyasztani azonban annál inkább érdemes, kiolvasztás után ugyanúgy fogyasztható. Lényeges azonban, hogy még frissen fagyaszd le, ne érje nedvesség, és tekerj köré szorosan, légmentesen folpackot. Szobahőmérsékleten is ki lehet olvasztani, de a legjobb, ha kis időre sütőbe teszed. Mikrót azonban semmiképp se használj.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat