Baráti társaságok, családok, munkahelyi kollektívák, egyesületek is benevezhettek a lecsó- és pecsenyefőző versenyre. A lecsók esetében három – hagyományos, különleges és lecsóval készült ételek –, míg a pecsenyéknél két kategóriában – pecsenye roston vagy tárcsán – lehetett leadni a nevezést.
Kanyog Miklóstól, a szervező Civilek a Turizmusért Egyesület elnökétől megtudhattuk, hogy idén húsznál is több csapat vett részt a jó hangulatú megmérettetésen, többségében a lecsófőzésre jelentkeztek.
- Célkitűzésünk egyértelműen az volt, hogy Miskolcnak legyen augusztus elején is egy kiemelkedő gasztronómiai fesztiválja. Egyesületünk kifejezetten a fesztivál megrendezésére alakult – mondta, hozzátéve: a miskolci önkormányzat támogatásának hála a legjobbak kupákkal térhetnek haza a versenyt követően.
S hogy mi a jó pecsenye titka, azt a zsűri elnökétől tudhattuk meg.
- A fűszerezés, a sütés hőfoka, a pácolás mind közrejátszik – mondta Járcsics Emil mesterszakács, hozzátéve: órákig lehetnek persze ecsetelni, mitől finom igazán egy-egy ilyen étel.
Persze pontosan meg lehet határozni azt is, hogy a lecsó mitől lesz igazán fenséges.
- Kitűnő magyar alapanyagokból, szeretettel készítsük el az ételt, saját ízlésvilágunknak megfelelően. Ha ezek teljesülnek, abból rossz már nem sülhet ki! – jegyezte meg.
Bár nem profi szakácsversenyről van szó, a zsűri vizsgálta azt is, hogy milyen a darabolás, az ízhatás, a tálalás, ezek adták a fő irányvonalat az értékelésnél.