2019. október 16. Gál
„Háborúban sem hallgatnak a múzsák” – 10-es honvéd hét a Herman Ottó Múzeumban
minap.hu
|
2017. december 04. 10:25
|
frissítve: 2017. december 06. 10:50
Éppen száz éve rendezték meg először a 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozatát, a „10-es honvéd hetet”. A Herman Ottó Múzeum szakemberei idén egész hetes rendezvénysorozattal emlékeznek meg az akkori háborús erőfeszítésekről, természetesen a művészettel egybekötve.

Az elmúlt években a Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának munkatársai különös figyelemmel és méltó módon emlékeztek meg az első világháború centenáriumáról. Az évforduló kapcsán a múzeum szakemberei 2012-ben és 2014-ben két nagy sikerű időszaki kiállítás keretében mutatták be mind a front, mind a hátország legfontosabb eseményeit.

tizeshonved_het_171204_ja_11.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A 100. évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények zárásaként egy olyan programsorozat megrendezését tűzték ki célul a múzeum szakemberei, mely egyrészt a Nagy Háborúnak egy eddig a nagyközönség számára ismeretlen oldalát mutatja be, másrészt arra is alkalmat ad, hogy összegezzék az elmúlt években folytatott tudományos kutatások eredményeit.

tizeshonved_het_171204_ja_2.jpg

A Herman Ottó Múzeum december első hetében programsorozattal idézi fel a legendás miskolci 10-es honvéd ezred emlékét a Papszeri Kiállítási Épületben. A múzeum szakemberei és a meghívott művészek annak a „regimentnek” a történetéről tartanak majd előadásokat, mutatnak be zenés és irodalmi műveket, darabokat, amely a maga idejében komoly szerepet vállalt – a miskolci városvezetéssel, a gazdasági és kulturális közélet prominens szereplőivel karöltve – a jótékonysági gyűjtésekben, főként az árvák és özvegyek javára. Ugyanezt vállalja fel a Herman Ottó Múzeum több éve futó cipősdoboz jótékonysági akciója is, amelynek keretében az idén a fedél nélkül élők, illetve a rászoruló családok számára gyűjtenek karácsonyi ajándékokat. A kapcsolódási pontok itt nem érnek véget, ugyanis azok, akik a 10-es honvéd hét rendezvényeire cipősdobozba csomagolt adományokkal érkeznek, ingyen tekinthetik meg az adott programot.

tizeshonved_het_171204_ja_1.jpg

– Erre kiváló lehetőséget teremt számunkra idén decemberben, hogy éppen 100 éve került megrendezésre a 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozata: a „10-es honvéd hét”. Anno e program elsődleges célja az volt, hogy bemutassa a hátországban élők számára az ezred háborús erőfeszítéseit és harctéri sikereit. Az egykori szervezőknek ugyanakkor szándékában állt az is, hogy megismertessék a nagyközönséggel a legtehetségesebb, művészi és irodalmi érzékkel megáldott honvédek által a háború első három évében létrehozott alkotásait – ismertette Spóner Péter, a Herman Ottó Múzeum történész-muzeológusa.

Mint mondta, ez kiváló alkalmat kínál számukra, hogy a tervezett programjaik fókuszába a művészetet – zene, vers, próza, képzőművészet– helyezzék. – Célunk, hogy ne csak az alkotásokkal, hanem magukkal az alkotókkal is megismertessük az érdeklődőket, illetve bemutassuk mindazokat, akik egykor hozzájárultak a ”10-es honvéd hét” sikeréhez – tette hozzá a történész.

tizeshonved_het_171204_ja_4.jpg

A kiállítást az elsöprő miskolci sikert követően 1918 tavaszán további három helyszínen mutatták be hasonló célokkal: február 9–23-ig Egerben, március 15. és 25. között Gyöngyösön és április 26-tól május 6-ig Sátoraljaújhelyen. Természetesen az említett három városban is a kapcsolódó kulturális programokkal, „10-es honvéd hetekkel”. Így a most útjára indított oldalukkal, a múzeum munkatársai nemcsak az egykori hősöknek kívánnak emléket állítani, hanem a centenárium végéhez közeledve az elmúlt évek kutatásait is szeretnék összegezni.

tizeshonved_het_171204_ja_7.jpg

Hétfőn Stencinger Norbert mellett Szolecky Emese, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosának Az utolsó háborús karácsony című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Az egész hetes rendezvénysorozat – melynek fővédnöke Kriza Ákos polgármester – részletes programjáról a múzeum honlapján találnak információkat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat