2021. március 07. Tamás
Jókai Anna: „életre kel a szellemi-lelki festészet” Máger Ágnes művein
Farkas Ildikó
|
2015. május 09. 12:51
|
frissítve: 2015. május 14. 09:46
Mitológia, zene, természet, szakrális témák és a Máger Univerzum festővásznon. A városnapi rendezvényekhez kapcsolódóan nyílt meg Máger Ágnes kiállítása a Miskolci Galériában. A festőművész csaknem 50 vászonra festett ismert és új képe elevenedik meg a tárlaton.

mager_kiallitas_150507ml_14.jpg

Életre kel az embereket ébresztő, szellemi-lelki festészet a festővásznon – így jellemezte Máger Ágnes művészetét Jókai Anna a kiállítás megnyitóján. A kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író úgy fogalmazott: Máger Ágnesnak „csodálatos szakrális képei vannak, soha nem dolgozik a giccsnek az eszközével. Látomásos képei, a színek, a vonalak zuhataga láttán olyan érzés ragadja meg a nézőt, hogy szinte bele tudja magát helyezni ezekbe a képekbe.”

Máger Ágnes kiállított képeinek fele visszatekintés, a másik fele pedig az elmúlt két évben készült, kifejezetten a mostani a kiállításra. A Kondor Béla-díjas festőművész kiemelte, minden kiállítás egy megállóhely, amikor az ember kicsit visszafelé is néz, és összegzi mindazt, hogy hol tart szakmailag.

mager_kiallitas_150507ml_18.jpg

– Erre a kiállításra régi képeimből is hoztam, és nagyon sok újat is festettem. És tettem egy kísérletet arra, hogy az elvont figurális, az elvont absztrakt képeket hogy lehet a figurális kompozíciókkal keverni – fűzte hozzá Máger Ágnes.

mager_kiallitas_150507ml_32.jpg

A festmények új perspektívában mutatják a tájakat, az emberi lét mélységeit, és magasságait. Ezt szemlélteti a kiállítótér mennyezetén elhelyezett, 3x3 méteres UNIVERZUM képe is.

mager_kiallitas_150507ml_21.jpg

Kiss Gábor alpolgármester elmondta, a kiállítás most Miskolc Város Napja előzeteseként, egy programsorozatba illeszkedik, ahol a miskolci művészeket szeretnék elsősorban bemutatni. Máger Ágnes kiállításában itt a Máger Univerzumnak az együttesét lehet látni, fűzte hozzá.

A kiállítás június 13-ig látogatható a Galéria nyitvatartási idejében.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat