2024. február 24. Mátyás
Kelemen Didák Emléknap: "Ő a mi emlékünk, amit táplálni kell, és továbbvinni" (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. április 28. 14:04
|
frissítve: 2018. május 02. 16:13
Idén is megrendezték a Kelemen Didák Emléknap immár hagyományossá vált programját Miskolcon. Szombaton jelen volt az egykori hittérítő, templom- és iskolaépítő minorita rendfőnök posztulátora, azaz a boldoggá avatási eljárásának a tisztviselője is.

Az emléknap imaórával kezdődött 15 órakor a Minorita-templomban, majd az emléknap részeként megkoszorúzták a szerzetes emléktábláját a Földes Ferenc Gimnázium bejáratánál. Ezt követően a Versbarátok köre tartott előadást a „Tisza-vidék apostola” címmel.

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_4.jpg

Az előadást követően sorkerült a Kelemen Didák-díj átadására, amelyet mintegy tíz évvel ezelőtt alapított Kalna Zsolt jelenlegi minorita tartományfőnök. Tavaly Tóth Sándor szobrászművész kapta, aki számos Kelemen Didák-alkotást készített, kiemelkedő módon ápolja a katolikus vallás megerősítőjének emlékét. A díjat Kalna Zsolt, minorita rendfőnök adta át. 

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_41.jpg

Konecsni Tamásné, a Ferences Világi Rend Szent Maximilán Kolbe Régió, Kelemen Didák Közösség egykori minisztere sajnos már nem élhette meg a díj átadását; súlyos betegség után eltávozott. Így Rózsavölgyi Károly, a rend jelenlegi minisztere vette át a díjat. – Megható volt ezt a kitüntetést átvenni, mert ezért ő dolgozott meg – mondta el portálunknak könnyeivel küszködve a meghatottságtól, majd hozzátette: igyekezni fogunk becsülettel helytállni, és a munkásságát továbbvinni.

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_40.jpg

Mint fogalmazott, Konecsni Tamásnénak nagy szerepet vállalt Kelemen Didák boldoggá avatási ügyének segítésében, s rendszeres imáival őrizte tiszteletét és példát mutatott az egyházközösség tagjai számára. – Fontos nekünk Kelemen Didák boldoggá avatása, mert ő a mi emlékünk, amit táplálni kell, amit tovább kell vinni, és Didák atyának boldoggá kell válnia – emelte ki, majd hozzátette, a templom közössége egy emberként áll ki az ügy mellett.

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_38.jpg

Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány kuratóriumi képviselője és egyben a Kelemen Didák Emléknap főszervezője portálunknak elmondta, a 18. századi hittérítőnek egy éve van új posztulátora, aki járt már ugyan Miskolcon, de emléknapon még nem vett részt. – Kelemen Didák 1729-ben tette le az alapkövét Miskolcon a Minorita templomnak. Emellett iskolát, rendházat és kollégiumot alapított. Munkássága, hagyatéka felbecsülhetetlen érték Miskolc számára. Nagyon fontosnak érezzük, hogy boldoggá avassák, hiszen ez egy óriási jelentőségű dolog lenne a város számára is.

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_35.jpg

Mint azt a főszervező elmondta, Kelemen Didák tisztelete háromszáz éve folyamatos, és egyre erőteljesebb. – Ezt bizonyítja az is, hogy most már emléktáblát koszorúzhatunk évről évre, és utcát is elneveztek az egykori minorita rendfőnökről. Halálának évfordulóján pedig nemcsak mi, miskolciak emlékezünk munkásságára, hanem programok lesznek Nyírbátorban is, ahol kolostort alapított 1720-ban. Bízunk benne, hogy a boldoggá avatási folyamat ezek hatására fel fog gyorsulni – hangoztatta Várhelyi Krisztina.

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_5.jpg

Várhelyi Krisztina felhívta a figyelmet a rendezvény különlegességeire is: azon túl, hogy találkozhatunk az új posztulátorral, eljön Kelemen Didák szülőhelyének, Kézdialmásnak a plébánosa. – A közönség zenés irodalmi összeállítást hallhat majd a hittérítő életéről, s levetítünk egy olyan dokumentumfilmet is Kelemen Didákról, amelyet még nem láthatott a nagyérdemű – sorolta az elnök. 

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_16.jpg

Egy dokumentumfilm vetítése után pedig a Szent Ferenc-kórus adott hangversenyt, majd 6 órától szentmise és ima követte a programot Kelemen Didák sírjánál.

kelemen_didak_emleknap_180428_ja_13.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat