2020. augusztus 15. Mária
Képek a Kárpátokból – egy fotóriporter útibeszámolója
minap.hu
|
2016. augusztus 05. 16:05
|
frissítve: 2016. augusztus 07. 15:18
Vadregényes hegyek, a helyiek puliszkája és medvenyom – ezekkel is találkozhat az ember, ha a Déli-Kárpátokban túrázik. Mocsári László kollégánk ott járt, és nemcsak a fotói beszélnek, ő maga is megszólalt.

Mocsári László fotóriporter két hetet töltött két helyszínen. Először huszonhét társával együtt bejárta a Mehádia hegységet, majd a következő hétre a Fogarasi Havasokba ment tizenhárom társával együtt. Mindkét hegység a Déli-Kárpátok része.

mehadia_2015_239.jpg

– Nagyon jó volt a csapat, rengeteg nagytudású ember gyűlt össze – mesélte. – Volt közöttünk földrajztanár és sok olyan erdélyi, aki kiváló helyismerettel rendelkezik. Ráadásul ők otthon ápolják a hagyományokat, és rendben tartják azokat az emlékhelyeket, amikhez történelmi eseményeink kötődnek, így a hadi sírokat is. Amikor megyünk a hegyen, az olyan, mint egy élő történelem- és földrajzóra.

mehadia_2015_316.jpg

Több régi magyar katonai temetőt is felkerestek, továbbá számos határkövet láttak, amik megmaradtak. Ezeknek a határköveknek a nagy részét Trianon után kirobbantották a románok. Épségben nagyon kevés maradt meg.

– Felkerestünk egy olyan helyet is, ahol régebben egy emlékmű és kereszt állt, hogy emléket állítson az elesett magyar katonáknak. Nagyjából még látszódnak a sírhantok is, hiába dózeroltatta el Ceausescu. Ha a csapat tagjai között nem lennének olyanok, akik tudják a korábbi eseményeket, nem is tudtuk volna, hogy milyen fontos helyszínen járunk.

A kárpáti vadon nagyon gazdag állatvilággal rendelkezik. Medvék, farkasok, hiúzok és más nagyvadak nagy számban élnek a hegyekben.  A túrázók találkoztak viperával és szárazföldi teknőssel is.

fogaras_2016_158.jpg

– Mindezek mellett pedig az ember megismerheti egy kicsit a helyiek szokásait és a mindennapjaikat – mondta a fotóriporter. – A civilizációból ki lehet lépni a nomád világba. Vettünk juhsajtot a pásztoroktól, de volt, ahol puliszkát főztek nekünk az esztenában, vagyis a pásztorszálláson. Nagy hátizsákokban vittük magunkkal mindenünket, sátrakban aludtunk, amiket esténként víz mellett vertünk fel. A turista gázfőzőn pedig a hozott ételeinket friss gombával javítottuk fel. Mindent összevetve gyönyörű a táj és jó volt a társaság.

pecset_mehadia_2016_22.jpg

A kis csapat már mintegy tíz éve dolgozik azon, hogy egy nemzetközi túraútvonalat kínáljanak a kalandoroknak.

mehadia_2015_178.jpg

– A Pestkörnyéki Kárpát Egyesület szervezésében hamarosan honlapja is lesz a túraútnak, ami leírást ad a túrázóknak úgy, ahogyan az a Kék Túra útvonalán is van az anyaországon belül. A mostani természetjárásunkon is alakítottunk ki pecsételő pontokat – árulta el Mocsári László, aki az általuk kitalált Kárpátok Bércein Vándorút nevet viselő túraútvonalat 2004-ben négy és fél hónap alatt járta végig.

mehadia_2015_290.jpg

A nemzetközi túra útvonala a Kárpátok főgerincén a romániai Orsovától Ukrajna, Lengyelország és Csehország érintésével a szlovákiai Dévényig tart majd.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat