2021. szeptember 27. Adalbert
Kiállítással nyitották a centenáriumi 10-es honvéd emlékhetet
Kujan István
|
2017. november 23. 18:24
|
frissítve: 2017. november 25. 13:02
Éppen egy évszázada, 1917 decemberében rendezték meg Miskolc „háziezrede”, a 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozatát. Csütörtökön kiállítással, majd decemberben egy többnapos programsorozattal emlékeznek meg nemcsak a történelmi eseményről, hanem arról az összefogásról is, ami honvédjeink hátországában kibontakozott.

Tábori életképek, fotók a frontról, mellettük kiállítva egy leltárkönyv, egy sorszámozott karikatúraalbum, Halmay Béla, korábbi miskolci polgármester díszmagyar öltözete és egy róla készült festmény, kicsit bentebb egy zongora – korabeli relikviák, műtárgyak vezetnek vissza minket a 20. század elejére. Kiállítást nyitottak meg a Városháza aulájában, melynek témája, tágabban értelmezve, Miskolc „háziezrede”. Hogy hogyan élhettek, hogyan szerethettek és vigadhattak, mennyire vágyódhattak haza 10-es honvédjeink, minderről a tárgyak mellett a zenei műsorban felcsendült dalok is számot adtak – a múltidézésben Flach Antal orgonaművész, a Miskolci Nemzeti Színház énekesei és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének hallgatói segítették a résztvevőket.

A kiállítás és a decemberi programsorozat apropóját az adta, hogy 1917 decemberében tárlatot nyitottak a vármegyeháza nagytermében, mely a város, a hátország számára az ezred háborús erőfeszítéseit és harctéri sikereit mutatta be, illetve a katonák művészi alkotásait – bizonyságát adva annak, hogy háborúban sem hallgatnak a múzsák. Ugyanakkor támogatni kívánták a hadiözvegyeket és árvákat is, a számtalan jótékonysági programból, jelentőségét tekintve messze kiemelkedett az országos viszonylatban is párját ritkító 10-es honvéd hét.

tizeshonved_171123_vcs_09.jpg

– Mostani kiállításunkkal emlékeztetni szeretnénk mindenkit erre a történelmi eseményre, illetve arra a társadalmi összefogásra, ami akkor, 100 évvel ezelőtt a fronton harcolók hátországában kibontakozott – fogalmazott megnyitó beszédében a Herman Ottó Múzeum múzeumigazgatója. Tóth Arnold hozzátette, céljuk továbbá a közönség megmozgatása egy sokszínű rendezvénysorozattal. A kiállítás ugyanis nyitórendezvénye a december 4-9. között megrendezendő 10-es honvéd hét programsorozatának. (A részletes programot ITT találja!)

tizeshonved_171123_vcs_04.jpg

Üszögh Lajos elmondta, nagyapja bátyja szintén 10-es honvédként harcolt és halt hősi halált az I. világháborúban. A BOKIK alelnöke kiemelte, ma is nagy szükség van az összefogásra, elődeink példája azt mutatja, hogy mindig van valami jót szolgálni. – Büszkén tekinthetünk vissza a múltunkba, ebből erőt meríthetünk, és így újulhatunk meg. Nagy ténynek tartom a kiállítást, úgy gondolom, Miskolcnak felemelő érzés, hogy vannak olyan elődök, akikre büszkék lehetünk – zárta szavait Üszögh Lajos.

Kiss János alpolgármester megnyitó beszédében elmondta, az ezredben a számtalan névtelen hős mellett olyanok is szolgáltak, akik később részt vettek a város kulturális és politikai életében. Köztük találjuk Halmay Bélát is, aki 1935-38. között Miskolc polgármestere volt.

tizeshonved_171123_vcs_10.jpg

– A magasztos céllal megrendezett 10-es honvéd hét mellé egyként álltak oda a megye és a város politikai vezetői, a művészvilág, a közélet és a gazdasági élet prominens szereplői – mutatott rá. – Erkölcsi értelemben igazi haditett volt a program megszervezése, hiszen tükrözi azokat az értékeket, amik az európai és a keresztény értékrendből fakadnak. Ezek kovácsolták akkor össze Miskolc, a hátország lakosságát. Összefogásuk a jó cél érdekében 100 év után is példaértékű – húzta alá Kiss János alpolgármester.

A "Dicsőség a harctereken, összefogás a hátországban" című időszaki kiállítás november végéig tekinthető meg a városháza aulájában. December 4-én pedig kezdődik a 10-es honvéd hét közművelődési rendezvénysorozat, melynek fővédnöke Kriza Ákos polgármester.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat