2021. augusztus 04. Domonkos, Dominika
"A kiválóság és a specializáció időszaka" Klasztermenedzserek találkoztak Miskolcon
Cziffra Andrea
|
2019. február 21. 16:51
|
frissítve: 2019. február 26. 20:51
Hatodik alkalommal rendezték meg a Klasztermenedzser Klub rendezvényét - ezúttal Miskolcon találkoztak a szakemberek. Az eseményen az akkreditált klaszterek cseréltek tapasztalatot egymással, és ismertették legjobb gyakorlataikat, ezzel is hozzájárulva a hazai hálózatos gazdaság fejlődéséhez.

klaszter_city_190221ml_6.jpg

Fotók: Mocsári László

Jelenleg 27 akkreditált klaszter működik Magyarországon, melyek közel 1000 tagot tömörítenek. Az egy-egy iparágban szerveződött klaszterek tagjainak többsége vállalkozás, de megtalálhatók bennük kamarák, egyetemek, kutatóintézetek, és önkormányzatok is. Miskolcon két akkreditált klaszter található, melyek összesen 117 taggal rendelkeznek. Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter 2007-ben alakult Miskolcon, összefogva a régió informatikai vállalkozásait és hídképző szerepet betöltve a térség tudományos központjai és a piac informatikai szereplői között. Támogatja a képzési struktúrák fejlesztését, a munkaerő utánpótlás szervezetését és a fiatalok vállalkozóvá válását.

klaszter_city_190221ml_1.jpg

A NOHAC Észak-magyarországi Autóipari Klaszter, miskolci székhellyel 2006 óta segíti a régió vállalkozásait a beszállítói kapcsolatok erősítésében a hazai és külföldi autógyárakkal. A tagok többsége fém- és műanyag megmunkáló vállalkozás, de találhatóak köztük tervezőirodák, és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozások is.

klaszter_city_190221ml_5.jpg

A miskolci City Hotelben rendezett Klasztermenedzser Klub találkozón a tagok tapasztalatot cseréltek, és legjobb gyakorlataikat is ismertették egymással. Köszöntőt mondott Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

klaszter_city_190221ml_3.jpg

Kiemelte, a magyar klaszterpolitika majd húsz évét három szakaszra lehet bontani. Az első szakasz – a kétezres években - a kezdeti lépések korszaka volt, ekkor alakultak meg az első, jellemzően regionális klaszterek. A második, 2008-2015 közötti szakaszban terjedt el a klaszterjelenség Magyarországon. Ekkor az állami támogatások révén mintegy kétszáz klaszter kapta meg a lehetőséget a hálózati működéshez, számos innováció és újítás került piaci bevezetésre a gyógyszeripar, a mechatronika és az informatika területén.

klaszter_city_190221ml_4.jpg

- Jelenleg a harmadik szakasznál tartunk, amit úgy nevezhetnénk, hogy a kiválóság és a specializáció időszaka. A klasztertámogatásban korábban volt egy 4-5 éves finanszírozási rész. A klaszterek egy része ezt negatívan élte meg, de számos pozitív folyamat is megindult ennek hatására – hangsúlyozta Greinstetter Balázs.

klaszter_city_190221ml_7.jpg

Hozzátette, a klasztereknek át kellett állítaniuk a működési modelljüket, eldönteniük, hogyan tudnak saját lábukra állni. A kényszer hatására a helyzet számos jó választ szült. Voltak, akik erőteljesebben fordultak a nemzetközi piacok felé, voltak, akik új szolgáltatásokat vezettek be. Egyre több klaszter kapcsolódik be a duális képzésbe, vagy akár folytatják a kutatás-fejlesztési innovációs tevékenységüket. A folyamat mozgatórugója az volt, hogy a klaszterek a tagjaik felé fordultak – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat