2019. július 17. Endre, Elek
Korlátok nélkül az ügyintézésben is – Speciális eszközökkel és mentorálással segítik a mozgáskorlátozottakat
Kujan István
|
2018. szeptember 13. 12:45
|
frissítve: 2018. szeptember 14. 20:06
Súlyosan mozgáskorlátozott emberek önálló elektronikus ügyintézését segítő projekt indult februárban. Speciális eszközök biztosítása mellett egyéni tanácsadással és mentorálással is támogatják mások mellett a kerekesszékkel közlekedőket, vagy akiknek jelentősen sérültek a kézfunkciói. Megyénként átlagosan 30 embernek tudnak segítséget nyújtani. Miskolcon csütörtökön tartottak „toborzó napot” a Kassai utcában.

Tekintetkövető eszköz, laptop, tablet, illetve egérkiváltó eszközök, speciális billentyűzet, kapcsolók, kommunikátor – mindezeket biztosítja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a közel 730 millió forintos projekt keretében. Három célcsoportot határoztak meg – tudtuk meg a miskolci toborzás alkalmával a projekt menedzserétől –, melynek tagjai különböző akadályokkal küzdenek és ennek megfelelően különböző eszközöket tesztelnek a projekt során. Csizmadia Péter sorolta a célcsoportokat: országszerte összességében 600 mozgáskorlátozott személynek tudnak segíteni, köztük a kerekesszékkel közlekedőknek, azoknak, akiknek jelentősen sérültek a kézfunkciói, valamint azoknak, akiknél kommunikációs akadályozottság áll fenn.

info_kommunikacios_akadalymentesites_180913_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Számukra biztosítanak tehát olyan eszközöket, amikkel a különböző (köz)szolgáltatásokhoz jobban hozzá tudnak férni. Az info-kommunikációs szolgáltatások nyújtása mellett hangsúlyt kap a projektben az eszközök használatára való felkészítés, de az egyéni tanácsadás és a sorstársi mentorálás is.

– Azt a folyamatot szeretnénk modellezni a 3 év során, hogy hogyan lehet támogatni a mozgáskorlátozottakat az elektronikus ügyintézésben, amit eddig a megfelelő eszközök hiánya miatt nem feltétlenül tudtak megtenni. A hosszútávú cél az, hogy a későbbiekben már önállóan legyenek képesek erre – húzta alá a projektmenedzser, hozzátéve: szeretnék, ha a mozgáskorlátozottak „bevonnák” őket is az ügyeik intézésébe, így folyamatos visszajelzést kapnának a tapasztalatokról.

info_kommunikacios_akadalymentesites_180913_ja_3.jpg

Úgy tervezi a MEOSZ, hogy a mostani program csak az első lépés – a sikere reményeik szerint rávilágít majd arra, hogy alanyi jogon kellene járnia ezeknek az eszközöknek az arra rászorulók számára; a TB-nek ugyanúgy finanszíroznia kellene ezeket, mint például a kerekesszéket. – A projekt tapasztalataival szeretnénk alátámasztani célkitűzésünket – fogalmazott Csizmadia Péter.

info_kommunikacios_akadalymentesites_180913_ja_10.jpg

Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének vezetőségi tagja, a MEOSZ alelnöke elmondta, Kassai utcai központú egyesületük olyan szolgáltatási pont lesz, ahol a mentorok bekapcsolják a súlyosan mozgáskorlátozott embereket a programba. A tagokat értesítik erről a projektről is.

– Örömmel fogadtuk a projektet, hiszen a halmozottan sérült embereknek segítséget ad a társadalmi együttélésben, ügyeik intézésében, amiket csak speciális eszközökkel tehetnek meg. Ezek rendelkezésre fognak állni a programban – emelte ki.

info_kommunikacios_akadalymentesites_180913_ja_20.jpg

Menyhárt Szabolcs a város támogatásáról biztosította az érintetteket, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a számukra is a legmagasabb színvonalú szolgáltatások legyenek elérhetőek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat