2024. június 24. Iván
Magyarok fedezték fel a világ legkisebb földi csigáját
huffingtonpost.com
|
2015. október 06. 10:14
|
frissítve: 2015. október 08. 09:41
Mint tűt a szénakazalban, úgy kereshetnénk a világ legkisebb csigáját, hiszen pont akkora, hogy belefér egy tű fokába. Az új fajt magyar kutatókkal közreműködve Kínában fedezték fel. Apró állat ugyan, de hatalmas előrelépés a tudománynak az egyik magyar szakértő szerint.

Kína a legnagyobb népességű ország, ugyanakkor itt él a legkisebb szárazföldi csigafaj. A kutatók Dél-Kínában, Guangxi tartományban fedezték fel az állatot, melynek háza 0,86 milliméter „magas” és az angustopila dominikae nevet kapta.

A felfedezők között magyarok is vannak. Páll-Gergely Barna és Takahiro Asami, a Shinshu Egyetem munkatársai, Adrienne Jochum a Berni Természettudományi Múzeum munkatársa és Hunyadi András bukkantak hét új csigafajra. Guangxi tartományban mészkő alapú talajban találták az állatokat.

Teve, akarjuk mondani csiga a tű fokán

A csigák életmódjáról a részletek még ismeretlenek. Jochum szerint a barlanglakó csigákhoz hasonlóan ezek az apró állatok is mikroorganizmusokkal, például baktériumokkal vagy gombákkal táplálkoznak. A csigaház alakjából azt feltételezi, hogy kis sziklarepedésekben és vízen lebegve is meg tud élni az új faj.

Méret arányok

Forrás: 

Páll-Gergely Barna szerint a kis csigák nagy hatással vannak a tudósokra. „A szélsőséges méretű állatok nemcsak a nyilvánosságnak érdekesek, de a szakértők figyelmét is felkeltheti az, hogy hogyan alkalmazkodnak ezek az apró lények a környezetükhöz. Reméljük, hogy az eredmények előrelépést jelentenek majd a gerinctelen állatok törpeségére irányuló kutatásokban.”

Az új faj azonban nem döntött rekordot. Megőrizte első helyét az ammonicera minortalis nevű tengeri csigafaj, aminek hossza 0,32-0,46 milliméter. Összehasonlításként: a legnagyobb csigafaj az afrikai óriáscsiga, melynek nagysága elérheti a 39,4 centimétert is a Guiness Rekordok Könyve szerint. Az új fajnak tehát be kell érnie a legkisebb szárazföldi csiga címmel.

És a legnagyobb csiga

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat