2019. május 22. Júlia, Rita
Márton-napot ünnepeltek a Vörösmarty Általános Iskolában
minap.hu
|
2018. november 09. 21:08
|
frissítve: 2018. november 11. 11:55
A hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta Márton-napi lampionos ünnepségét a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

Az igazgatói köszöntést követően Kovács József atya, az iskola lelkésze Szent Márton történetén keresztül megfogalmazta, hogy miért lehet példakép a IV. század elején született püspök a ma embere számára is. Felidézte, hogy Márton egy téli este éppen kilépett Ambianensium kapuján, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett. Az iskolalelkész szerint a köntössel tulajdonképpen mindenét odaadta. Példaként szolgált Márton, de kérdés, hogy mi merünk-e ilyet tenni, tudunk-e példaképek lenni – tette hozzá.

martonnap_vorosmarty_iskola_181109_2.jpg

– Szent Márton mindezt Krisztus tanítása alapján tette, aki azt mondta, hogy „amit e legkisebb testvéreim közül egyel is tettetek, azt velem tettétek” – mondta el Kovács József atya.

Az ünnepi köszöntőket követően az iskolások zenés, táncos műsora következett, majd az óvodások jelképesen átadták az iskola vezetőjének Szent Márton vesszejét.

A Márton-napi program a hagyományos lampionos felvonulással folytatódott, ami Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

martonnap_vorosmarty_iskola_181109_4.jpg

Visszaérkezés után szeretetvendégséggel várták a résztvevőket, akik zsíroskenyeret, teát kaptak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat