2020. február 26. Edina
Megújult a Családok Átmeneti Otthona Miskolcon
Tréba Eszter
|
2015. május 27. 15:29
|
frissítve: 2015. május 29. 12:22
150 millió forintból újították fel a miskolci Családok Átmeneti Otthonát. A pénzt a kormány mellett civilek és vállalatok adták össze. Az intézmény 20 családnak ad otthont, és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet működteti. Ide menekülhetnek a családi erőszak áldozatai is.
Nem

Szerdára már a játékok is megérkeztek a Családok Átmeneti Otthonába. A 40 férőhelyes intézmény a családon belüli erőszak elől menekülőket soron kívül befogadja. Itt nemcsak nyugalmat, de biztonságot is kapnak. Egy 5 millió forintos kamerarendszer és biztonsági szoba vigyáz a bántalmazottakra.

Major Péter, a Vodafone Magyarország ügyfélszolgálati igazgatója kiemelte, itt találkozhatnak a bántalmazott családok gyermekei és a bántalmazók, egészen addig, amíg a bírósági végzés nincsen meg, és nem tiltják el a bántalmazót a gyermekektől.

– Ez egy kontrollált és biztonságos környezetben történhet meg, ahol kamerával tudjuk rögzíteni azt, hogy mi történik a gyermek és a bántalmazó között, illetve hangfelvétel is készül – fűzte hozzá.

okumenikus_otthon_150527ml_05.jpg

A Krízisközpontban 8 hetet tölthetnek a családok, az átmeneti otthonban pedig még másfél évet. Ez alatt az idő alatt kell munkát találniuk, és önálló életet kezdeniük. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója ismertette, van, ahol kerámiázni tanulnak meg az emberek, egy másik intézményben varrni, egy harmadikban pedig a háztáji gazdálkodást, az állattenyésztést tanulhatják meg.

okumenikus_otthon_150527ml_02.jpg

Az épületet egy jelképes összegért bérlik a várostól, a felső szintet pedig ingyen kapta meg a segélyszervezet. A működtetéshez jelentős összeggel járul hozzá a kormány. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette: családok átmeneti otthonából 160 működik országszerte, civilszervezetek általi, valamint egyházi és önkormányzati fenntartásban. Ehhez éves szinten több mint 3 milliárd forinttal járulnak hozzá. Működik ugyanakkor egy úgynevezett Krízis ellátó rendszer is, azoknak a családoknak, személyeknek, édesanyáknak vagy édesapáknak, akik kapcsolati erőszak áldozatául estek, mondta az államtitkár.

okumenikus_otthon_150527ml_17.jpg

A következő uniós ciklus kiemelten támogatja a családokat, így a kormányzat célja, hogy a családon belüli erőszak áldozatait segítő Krízisközpontok száma megduplázódjon.

Az eseményen elhangzott: a miskolci szociális és fejlesztő központ felújítását az épület folyamatosan romló állapota indokolta, amely már veszélyeztette annak rendeltetésszerű használatát. A rekonstrukciónak köszönhetően az intézmény szinte minden helyisége megújult, a 15 lakószobán kívül a fejlesztő- és csoportfoglalkozásoknak helyet adó termek, a mosdók, a konyhák, a folyosók, a raktárak és az irodák is. Emellett az épületben a biztonságot növelő fejlesztések is megtörténtek. A Vodafone Magyarország támogatásával az intézmény egészét biztonsági kamerarendszerrel szerelték fel, és elektromos kaput is telepítettek.

okumenikus_otthon_150527ml_22.jpg

A miskolci intézmény átadásakor az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone Magyarország képviselői stratégiai együttműködést jelentettek be, évi 10 millió forintos támogatási keret rögzítésével.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat