2019. június 19. Gyárfás
„Miskolc-sziget” az Automotive Hungary kiállításon, a partnerség jegyében
minap.hu
|
2018. október 10. 14:22
|
frissítve: 2018. október 13. 10:07
Miskolc idén 13 kiállítóval képviselteti magát az október 17-19 között Budapesten, a Hungexpo területén 5. alkalommal megrendezendő Automotive Hungary kiállításon. Az autóipari seregszemlén Miskolc a kezdetektől részt vesz. A várost a kiállításon közösen képviseli az önkormányzat és a Miskolci Egyetem, a járműalkatrész-gyártó vállalatok mellett. Az idei Automotive Hungary részleteiről Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere és Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja tartott sajtótájékoztatót.

aumotive_sajtaj_181010_ja_4.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Az alpolgármester kiemelte, Miskolc kiváló adottságokkal rendelkezik, a város vezetése pedig igyekszik mindent megtenni, hogy ezt még jobban erősítse. – Az elmúlt hónapokban három olyan vállalat érkezett hozzánk, amelyek a high techet, tehát a legmagasabb színvonalat képviselik, innovatív megoldásokat alkalmaznak, így rengeteg miskolcinak biztosítanak majd munkát. és hosszú távú megélhetést – hangoztatta Pfliegler Péter.

Hozzátette, már nem csupán nemzetközi befektetők, hanem magyar tőkével rendelkező cégek is települtek Miskolcra. A város jó kapcsolatot kíván ápolni ezekkel a cégekel, a kapcsolatokat a gazdaság fejlesztésének irányába szeretnék fordítani. – Erre egy lehetőség, hogy a kiállításokon, a hazai és nemzetközi szakmai rendezvényeken közösen veszünk részt – emelte ki az alpolgármester, sikeresnek nevezve az együttműködést a városba települt autóipari cégekkel.

Mint elhangzott, ezek az autóipari nagy cégek és a hozzájuk kapcsolódó magyarországi, miskolci kkv-k már több mint nyolcezer embernek adnak munkát, ami hatalmas lehetőség és előny a városnak. – Minden évben fel tudunk mutatni valamilyen különlegességet, valamit, amivel unikálisak vagyunk. Ez pedig nem más, mint a partnerség – húzta alá Pfliegler Péter. Miskolc nem egyedül jelenik meg az Automotive Hungary kiállításon, hanem partnerségben, a „Miskolc Megyei Jogú Város és Partnerei” közös standján, ahol tíz társkiállítóval jelenik meg Miskolc október 17-19 között, Budapesten.

Sőt, nem csupán egy standdal lesz jelen a város, egy egész „Miskolc-sziget” várja majd az érdekélődőket, ahol Miskolc és partnerei, az autóipari klaszter tagjai is jelen  lesznek.

aumotive_sajtaj_181010_ja_11.jpg

Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja elmondta, az Automotive Hungary kiállítás mellett minden évben rendeznek egy Automotive Hungary „Techtogether” versenyt is, amelyet 2017-ben a Miskolci Egyetem mérnökhallgatókból álló csapata nyert meg. – Ebben az évben is két csapattal indulunk a 16 csapatos mezőnyben. A Miskolci Egyetem a járműipari igények kiszolgálását kiemelt célként kezeli – hangsúlyozta a kancellár. Hozzátette, ha a magyar export 20%-át meghaladó és a magyar GDP 5%-át elérő teljesítményre képes volt a járműipar 2017-ben, akkor a Miskolci Egyetemnek mindent meg kell tennie, hogy ezt a teljesítményt erősítse.

Magyarországnak fontos célja, hogy közép-európai központ legyen a járműiparban. A Miskolci Egyetem Innovatív Járműipari Kiválósági Központja az ilyen jellegű kutatási igényeket szeretné kiszolgálni. – A Miskolci Egyetem műszaki képzése ott van a Top 3 magyar műszaki képzésben, bizonyos területeken pedig mi vagyunk a legjobbak. Anyagmérnöki területen - amely kapcsolódik a járműiparhoz - például első helyen vagyunk Magyarországon – emelte ki Deák Csaba.

Hozzátette, az egyetem 2016-ban elindította a járműmérnöki alapképzést, de az anyagmérnöki, a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és villamosmérnöki képzések is rendelkeznek olyan területtel, amelyek a járműipart szolgálják. – Hallgatóink sikere bizonyítja, hogy a Miskolci Egyetem teljesítménye ezen a területen kimagasló. Azon kevés egyetemek közé tartozunk Magyarországon, amelynek diák Formula Racing csapata van, diák Forma 1-es versenyeken és járművek fejlesztésében vesz részt, és amelynek csapata az elmúlt három évben meg is nyerte ezeket a versenyeket – hangoztatta a kancellár.

automotive_171019_35.jpg

A Formula Racing Miskolc a 2017-es Automotive Hungary kiállításon.

Az Automotive Hungary október 17-19 között várja a miskolci érdeklődőket is Budapesten, a Hungexpo területén, ahol egy játékon is részt vehetnek a látogatók. Nyereményekre is szert tehetnek, ha jól válaszolnak a Miskolccal kapcsolatos kérdésekre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat