2019. május 23. Dezső
Miskolc a Top 10-ben: egyre többen fedezik fel a város egyedülálló adottságait!
Muntyán Bernadett
|
2018. július 14. 12:26
|
frissítve: 2018. július 16. 15:31
Egyre jobban tör felfelé Miskolc turizmusa, évről-évre egyre többen kíváncsiak a madárcsicsergős Miskolctapolcára, a festői Lillafüredre, vagy a történelmünket oly’ hűen őrző Diósgyőri várra.

A Tourinform Iroda adatai szerint, még mindig a Miskolctapolca Barlangfürdő örvend a legnagyobb látogatottságnak: a 2017-es statisztikához képest idén havonta akár 3-5 ezer fős ugrás is megfigyelhető. (2017 márciusában 16.474, míg 2018 márciusában 20.269 látogatója volt a fürdőnek). A Selyemréti Strandfürdő sem panaszkodhat. Míg 2017 májusában 19.402 látogatója volt, addig 2018 májusára ez a szám 23.693-ra nőtt.

barlangfurdo_benti_medence.jpg

A legkeresettebb látnivalók a városban – az első két negyedév adatai alapján – a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Diósgyőri vár, a Selyemréti Strandfürdő, valamint a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, de ott van az élmezőnyben a Miskolctapolcai Strandfürdő is – mondta el érdeklődésünkre Tóth-Bodnár Krisztina, a Tourinform Iroda vezetője. – A leggyakoribb külföldi vendégek a lengyelek, a németek és a csehek, de orosz és ukrán turisták is szép számmal érkeznek Miskolcra. Sokszor jönnek svédek, japánok és amerikaiak is – tette hozzá.

tapolca_15.jpg

A Szállás.hu adatai is kiemelkedő miskolci turizmusról árulkodnak. A honlap szerint, a második negyedévben 13 százalék feletti volt a növekedés a belföldi turizmusban az egy évvel korábbihoz képest. A top 10-es látogatottsági listára Budapest, Siófok, Eger, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Szeged, Pécs, Gyula, Debrecen és Miskolctapolca került fel. Scheitzner Beáta, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője elmondta, az április-júniusi időszakban Miskolctapolca, mint desztináció került be a TOP 10-be, a Miskolctapolca Barlangfürdő pedig a TOP 3 legnépszerűbb látványosság közé. – Az első 5 hónapban a vendégforgalmunk egyértelműen növekedő tendenciát mutat: vannak olyan hónapok, amikor az országos átlag felett teljesítünk – emelte ki az ügyvezető.

kozepkori_forgatag_vasarnap20170730_bl_022_web.jpg

Almási Beatrix, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere arról számolt be, hogy 2017-ben 150 ezer látogatója volt a várnak. Ezt az adatot 2018-ban valószínűleg jócskán sikerül túlszárnyalni. Az első félévben eddig több mint 71 ezer vendég jött, és még csak most jön a Középkori Forgatag, mely önmagában 6 ezres tömeget szokott vonzani. 

Pihenő, kikapcsolódni vágyó helyieket és turistákat is megkérdeztünk, mit szeretnek a legjobban Miskolcban? Kállay Tamásné Ágnes szerint, ami leginkább idevonzza a turistákat, az maga a környék. A Diósgyőri vár, Tapolca és Lillafüred is gyönyörű.

kallay_tamasne_agnes.jpg

– A belvárosban azt szeretem a legjobban, hogy tele van kiülős helyekkel. Nagyon hangulatos látni az esti nyüzsgést, teljesen olyan, mintha egy tengerparti, mediterrán szórakozóhelyen lennék – emelte ki. Véleménye szerint Miskolcnak nagy előnye a jól szervezett tömegközlekedés is, mindenhová van buszjárat. Nem kell autózni, parkolót keresni, és anyagilag is jobban megéri a közösségi közlekedés. Ágnes gyermekei a főváros környékén élnek, és amikor hazajönnek, soha nem hagyják ki a kisvonatozást. – Az unokáim kedvence Miskolctapolca, a bringóhintó, de az Avasi Kilátót is nagyon szeretjük – hangoztatta.  

Juhász Sándorné és családja Hajdúvidről érkezett.

juhasz_sandorne.jpg

– Azért esett a választásunk Miskolcra, mert a hegyek szerelmesei vagyunk – fogalmazott a hölgy. Kiemelte, mennyire sajátos, hogy a belváros itt szinte kinyúlik a város széléig. – Ahogy közeledünk a Bükk felé, egyre inkább érezzük azt a hűvösséget, amit az erdő adhat, közben pedig még a város közepén vagyunk. Számunkra nagyon érdekes, ahogy ez a két dolog – az erdő csendessége, hűvössége és a belváros zsongása – keveredik egymással. Nagyon fog hiányozni, amikor hazamegyünk. Ha nyugdíjas leszek én biztos, hogy a hegyekbe költözöm, talán épp ide, Miskolcra – tette hozzá.

Balogh Zsolt és Balogh Odett nászútra jött. Az ifjú pár Miskolctapolcán szállt meg, mi a Diósgyőri várnál találkoztunk velük. A fővárosi fiatalok úgy fogalmaztak, nagyon vágyták már a csendet, hogy a zöldben lehessenek, és madárcsicsergésre ébredjenek.

balogh_zsolt_es_balogh_odett.jpg

A Barlangfürdő különösen tetszett nekik, soha nem voltak még hasonló helyen. Korábban csupán egyszer voltak Miskolcon, az emlékeikben élő természeti adottságok miatt választották a várost a mézes heteik helyszínéül: itt sok az erdős, a hegyes rész, amit nagyon szeretnek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat