2020. december 01. Elza
Miskolci Semmelweis Kórház – már gyógyszerkutatással is a betegekért
Kujan István
|
2015. március 27. 16:59
|
frissítve: 2015. március 28. 17:14
A gyógyszerkutatás kezdeti fázisait végezhetik majd el azon a klinikai vizsgálóhelyen, melyet pénteken adtak át a miskolci Semmelweis Kórházban.

misek_cru_150327_fkcs_17.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A pénteki megnyitó ünnepség alkalmával dr. Pap Tibor orvosigazgató ismertette, a klinikai vizsgálóhelyen olyan gyógyszermolekulákat fognak kipróbálni, amiket már laboratóriumokban, illetve állatokon végzett kísérletek során teszteltek. A Semmelweis Kórház infektológiai épületében két kórtermet alakítottak ki, kétszer 6 ággyal, járóbeteg-vizsgálókkal, de a nagyon szoros ellenőrzéshez szükséges laboratóriumi eszközöket is felszerelték.

A centrumvezető főorvostól megtudtuk azt is, a beruházással elérték, hogy felújítják az egyébként a napi betegellátásban résztvevő járóbeteg infektológiai ambulancia több helyiségét. A kórházrész évekkel ezelőtt üressé vált, és mivel nem használták, nagyon leromlott az épület műszaki állapota.

Dr. Pap Tibor kiemelte, a klinikai vizsgálóhely megteremti annak lehetőségét is, hogy több, késői fázisú vizsgálatot is elvégezzenek. Ezáltal – fűzte hozzá az orvosigazgató – a betegek olyan modern gyógyszerekhez juthatnak hozzá, amelyek még törzskönyvezési folyamatban vannak, vagy újdonságuknál fogva drágák.

misek_cru_150327_fkcs_13.jpg

A vizsgálóhelynek a tudományos műhelyen túl az is a haszna – folytatta a centrumvezető főorvos –, hogy a kórházban fogja tartani azokat a magasan képzett orvosokat, akik tudományos tevékenységet tudnak végezni, javul a nemzetközi kapcsolatrendszerük, és bekerülhetnek a gyógyszerfejlesztők nemzetközi vérkeringésébe. A vizsgálatok ugyanis a legtöbb esetben nemzetköziek, az anyagok feldolgozása sem itt, Miskolcon, hanem nemzetközi laborokban történik.

misek_cru_150327_fkcs_19.jpg

A vizsgálóhelyet a CRU Hungary Kft. szakmai közreműködésével alakították ki. A cég ügyvezető tulajdonosa elmondta, a kórház számára állandó bevételt és szakmai presztízst jelent a beruházás, az itt dolgozóknak plusz bevételt. A legfontosabb azonban – emelte ki dr. Kovács Péter –, hogy a betegek olyan terápiához és diagnosztikához juthatnak hozzá, amihez nehéz hozzáférni manapság az egészségügyben.

Mint az ügyvezető tulajdonostól megtudtuk, az elmúlt 3 évben több mint 100 gyógyszer vizsgálatában vettek részt, de mivel ezek fejlesztése 10-12 év, többségükből jelenleg még nincs gyógyszer, további fejlesztés alatt állnak. Azonban több olyan gyógyszert is törzskönyveztek már, ami már évekkel ezelőtt forgalomba került, és azóta is nagyon sikeres termék.

misek_cru_150327_fkcs_1.jpg

A MISEK főigazgatója a megnyitó ünnepségen bemutatta a kórházat, majd kiemelte: nagy szellemi kapacitás és tapasztalat halmozódott fel a miskolci intézményben. Dr. Tiba Sándor hangsúlyozta azt is, hogy a kutatásfejlesztés területén egy kreatív és innovatív partnerre találtak, és együttműködésük eredményeként új felfedezések, új gyógyszerek születhetnek a miskolci kórházban.

misek_cru_150327_fkcs_15.jpg

– Büszkék vagyunk arra, hogy olyan tevékenységbe vágunk bele, ami Európában is ritkaságszámba megy – fűzte hozzá dr. Tiba Sándor. Mint megtudtuk, a hasonló magyarországi, de még a nyugat-európai országokban létesített állami vagy magán kutatási centrumokhoz képest is kiemelkedőek a MISEK-CRU által fejlesztett és vásárolt egyedi kutatási szoftver és hardver megoldások, melyekhez hasonló csak néhány nagy angol és német orvosegyetemen található jelenleg. A beruházás összértéke több mint 300 millió forint volt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat