2024. április 13. Ida
Miskolcon is demonstráltak az ellenzéki pártok és a szakszervezetek
minap.hu
|
2019. január 19. 19:37
|
frissítve: 2019. január 21. 15:03
Miskolc belvárosában is demonstrációt szerveztek szombaton délután az ellenzéki pártok helyi szervezetei, és több szakszervezet.

img_0105_web.jpg

Az esemény hivatalos Facebook-oldalán nagyjából 450-en jelezték részvételüket, tudósítónk mintegy nyolcszáz résztvevőről számolt be. A létszám folyamatosan változott, úgy tudjuk, közben vidékről is érkeztek. A demonstrálók a Centrum mellett gyülekeztek délután két órakor, innen indulva vonultak végig, rendőri biztosítás mellett, a Széchenyi úton a Városház-, majd a Szent István térre, ahol beszédek hangzottak el.

img_0116_web.jpg

A menet zászlókkal, transzparensekkel vonult - számos MSZP-zászló volt látható, de képviselve volt a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum – néhányan eu-s, illetve nemzetiszínű zászlókkal vonultak. A szakszervezek közül tudósítónk beszámolója szerint az Autonóm Területi Szakszervezet (ATESZ), a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), illetve a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete (VMFSZ) képviselői voltak jelen. Több transzparensen voltak kormányellenes, illetve a túlóra-törvényt elítélő jelszavak.

img_0211_web.jpg

A Szent István téren kizárólag szakszervezeti vezetők beszéltek, de a demonstrálók között több ellenzéki politikus is jelen volt – mások mellett Varga László szocialista és Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselők, Simon Gábor, az MSZP miskolci frakcióvezetője, illetve önkormányzati képviselők.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke egyebek mellett arról szólt, hogy a túlóratörvény elleni tüntetések nem fulladtak ki, „most nem budapesti belvárosi fanyalgók és szánkódöntögető vandálok tüntetéséről van szó”. – Nem bánnám, ha a szakszervezeti mozgalom minden vezetője elgondolkodna azon, hogy ne csak azért legyen észrevehető egy szakszervezeti tisztségviselő, hogy munkaidő-kedvezménye van, hanem sokkal inkább arról, hogy komolyan veszi a feladatát – hangsúlyozta Szűcs Tamás.

img_0220_web.jpg

A szakszervezeti vezetők követelései között szerepelt, hogy vizsgálják felül a munka törvénykönyvét, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidőkeret szabályozására. A kormány szabályozza újra a sztrájkjogot, a szociális párbeszéd során érdemi megállapodásokra törekvő valódi egyeztetések folyjanak és vegyék figyelembe a munkavállalói érdekeket, a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel. Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke „mozgósításra” hívott fel, arra kérte a résztvevőket, csatlakozzanak civil szervezetekhez, szakszervezetekhez, tájékozódjanak, és tartsanak össze. A közös cél pedig egy „nagy, teljes országra kibontakozó, országmegállító közös sztrájk”.

img_0217_web.jpg

A demonstráció szervezetten zajlott, 16 órakor a tervek szerint véget ért, rendbontásról nem kaptunk hírt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat