2019. október 16. Gál
A múzsák a háborúban sem hallgattak - a „10-es Honvéd Hét” margójára
minap.hu
|
2018. július 11. 10:52
|
frissítve: 2018. július 13. 10:57
A Herman Ottó Múzeum az első világháború centenáriumának utolsó évében idén májusban immár második alkalommal rendezte meg a „10-es Honvéd Hét” közművelődési rendezvénysorozatot a Papszeri Kiállítási Épület „Szemere-szalonjában”. Az első ízben tavaly decemberben megtartott programmal a múzeum a miskolci 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági eseményéről kívánt méltóképpen megemlékezni.

Anno e rendezvények célja nemcsak az volt, hogy adományokat gyűjtsenek az ezred özvegy- és árvaalapjának javára, de a szervezők szerették volna bemutatni mindazokat a kulturális értékeket is, melyeket a honvédek a fronton, a lövészárkok magányában hoztak létre.

tizeshonved3.jpg

A tavaly decemberi programok sikerétől inspirálva a múzeum szakemberei idén még gazdagabb programot állítottak össze. Ebben nagy segítséget jelentett az a sikeres pályázat, melyet a Herman Ottó Múzeum az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsághoz nyújtott be. Az Emlékbizottságtól elnyert bőkezű támogatásnak köszönhetően a rendezvényeken a miskolci kulturális élet neves, elismert művészei működtek közre. A fellépők között voltak többek között a Nemzeti Színház színművészei és énekesi, illetve a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének zenészei Flach Antal nívódíjas csembalóművész vezetésével. Száz év után újra életre keltek azok a dallamok, megelevenedtek azok a prózai művek, melyeket a honvédek a „Nagy Háború” poklában alkottak. Hiszen rácáfolva az ókori mondásra a múzsák a háborúban sem hallgattak!

tizeshonved2.jpg

A programsorozat fontos eleme volt, hogy a felelevenítésre kerüljenek a háború utolsó évének eseményei. 1918 nyarán a miskolci 10-eseket az olasz frontra vezényelték át. A sziklás, hegyvidéki terepviszonyok minden addiginál nagyobb szenvedéseket és áldozatokat hoztak a 10-es honvédek számára. Ezekre a hónapokra emlékezve került sor az „Akik jártak Doberdónál – Élet az állásháború hadszínterein” című film ősbemutatójára. A filmvetítésen maguk az alkotók – a nagyhaboru.blog.hu alapítói, szerkesztői és szerzői – is megjelentek.

tizeshonved1.jpg

Anno a rendezvénysorozat a civilek áldozatkész összefogásával kerülhetett megrendezésre. Ennek apropóján a szervezők igyekeztek bevonni közreműködőként a mai civil egyesületeket is. Így már második alkalommal hallhatta a közönség az Avasi Borút Egyesület és a Miskolczi Pincék Asztaltársasága dalárdáját. Szereplésük arra is kiváló alkalmat nyújtott, hogy önálló rendezvény keretében, kötetlen formában vitathassák meg az egyesületek és a Herman Ottó Múzeum jövőbeli együttműködésének formáit, lehetőségeit.

A második alkalommal megrendezett „10-es Honvéd Hét” arra ösztönzi a szakembereket, hogy azon dolgozzanak az elkövetkező hónapokban és években, hogy a centenárium lezárulását követően is további színvonalas programokkal, méltóképpen emlékezzenek „Miskolc házi ezredére”, a 10-es honvéd gyalogezredre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat