2023. február 04. Ráhel, Csenge
A NASA megmutatja, hol van a legtöbb villám a Földön
sciencealert.com
|
2015. április 17. 13:45
|
frissítve: 2015. április 22. 08:57
A NASA legújabb térképe a Földön előforduló villámcsapásokat mutatja be. Örüljünk, hogy nem az egyenlítő környékén élünk!

Az ismerős mondás, miszerint a villám nem csap kétszer ugyanarra a helyre (fába), megdőlni látszik. A NASA új térképe ugyanis azt mutatja, az egyenlítő körül fordul elő a legtöbb villámlás a világon. Tény, hogy a Földön 40-50 villám csap le másodpercenként, ennek eloszlását mutatja a térkép. 

Villámtérkép

Emellett a NASA adatai arra is rávilágítanak, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel fordulnak elő villámok a szárazföldön, mint a vízzel borított területeken. Ennek oka, hogy a szárazföld gyorsabban melegszik fel, mint a víz, ami segíti a villámlás kialakulását.

Villám

A szárazföldön belül is az Egyenlítő környékén, még jobban leszűkítve, Venezuela északnyugati részén, a Maracaibo-tó környékén, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság távol-keleti részén tapasztalható a legtöbb villám. A Maracaibo-tónál a Reuters jelentése szerint egy éven belül 300 napon alakul ki villámlással kísért vihar.

Where Lightning Strikes Most, by Slate Video

A térkép az 1995-2013. között gyűjtött adatokat mutatja. A kutatók szerint ez sokkal hosszabb periódus, mint amit az ezelőtti mérések alapján elkészült térképnél használtak. A hosszabb időtartamok lehetőséget adnak arra, hogy magabiztosabban állapítsuk meg a részleteket, így vizsgálhatjuk a szezonális és a napi változásokat is évről-évre – mondta Daniel Cecil, a NASA egyik tudósa.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat