2019. június 19. Gyárfás
Zárug: „A vesztes csapat öltözőjének hangulata uralkodik az ellenzéki pártoknál”
Kujan István
|
2018. október 11. 19:15
|
frissítve: 2018. október 13. 21:29
Választási év után, választási év előtt címmel tartott csütörtökön előadást Miskolcon Zárug Péter Farkas politológus, egyetemi adjunktus, aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) meghívására foglalta össze, hogyan látja Magyarország helyzetét az európai politikai térben, mennyire változtak meg a kampánystratégiák, és milyen állapotban vannak a pártok, az EP- és az önkormányzati választások előtt.

Váraljai Zoltán, az IKSZ országos alelnöke köszöntőjében elmondta, az előadás nem előzmények nélküli. Időről időre felkéri korábbi egyetemi oktatóját, elemezze az aktuális honi és nemzetközi politikai helyzetet.

zarug_181011ml_5.jpg

Zárug Péter Farkas úgy fogalmazott, a világban "tektonikus" mozgások figyelhetők meg az egyes demokratikus berendezkedésű országok politikai palettáján, elég csak az osztrák, olasz, német választásokra és az azokat követő időszakok eseményeire gondolni. 2015-16-tól „valami olyan bődületes változás van” – fogalmazott a politológus –, hogy ezekről beszélni kell. A fő kiváltó ok a migráció és az arra adott válaszokban keresendő, beállt pártstruktúrák inogtak meg az egyetemi adjunktus meglátása szerint.

Lényeges momentumként jelölte meg Zárug Péter Farkas, hogy a migránsválságra válaszul „a magyar társadalom összezárt”, a Fidesz-KDNP kormány pedig „ezzel szinkronban volt”.

zarug_181011ml_8.jpg

A kampányok természetrajzában is komoly változások történtek, ebben Donald Trump és kampánycsapata járt az élen. A szakember szerint míg korábban egy párt arra törekedett, hogy elsősorban a sajátjait szólítsa meg, illetve a bizonytalanok közül minél többeket vonzzon magához, addig a legutóbbi amerikai választás óra változott a stratégia: az ellenfél igen mélyreható feltérképezése, és főleg: akár a politikai ellenfél táborához tartozó választó célzott megszólítása is része lett a kampánynak. A fake news, a hamis hírek világa pillanatok alatt elterjedt, a tradicionális tájékozódási pontok pedig „a törzsi viszonyok közé estek vissza”, fogalmazott a politológus.

Végül  az ellenzék pillanatnyi helyzetéről készítette körképet az előadó. Mint mondta, mind a Jobbiknál, mind az LMP-nél azt látja, hogy a vezetők éppen a lényeget akarták lehámozni az országgyűlési választások előtt a pártjaikról; azokat az ideológiai sajátosságokat, amik korábban megkülönböztették őket másoktól.

zarug_181011ml_9.jpg

Fotó: Mocsári László

Zárug Péter Farkas szerint a vesztes csapat öltözőjének hangulata uralkodik az ellenzéki pártoknál. Meglévő vagy vélt sérelmek kerülnek a felszínre, és vezettek, vezetnek robbanásokhoz a Jobbikon és az LMP-n belül is.

Az „egyetlen stabil struktúrának” a Demokratikus Koalíciót látja a politológus, ott ugyan csak kis célokat tűz ki maga elé Gyurcsány Ferenc elnök. Azokat pedig többé-kevésbé meg is tudja valósítani: ilyen például, hogy a szocialisták táborából tud még szavazókat elcsábítani.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat